duminică, 6 august 2017

O calatorie in Franta (2)


Normandia si Bretania

Am plecat de la Giverny in dupa-amiaza aceleiasi zile (a 4-a zi de excursie) deplasandu-ne spre Rouen, capitala Normandiei de Sus. Orasul Rouen a ramas in istorie mai ales datorita Ioanei d'Arc, dar si datorita povestilor legate de acest loc. Capitala a razboinicilor nordici care au venit aici pe raul Sena in secolul IX, orasul s-a dezvoltat rapid in urmatoarele secole, iar in Evul Mediu era una dintre cele mai puternice si temute cetati normande. A fost una dintre capitalele dinastiei Anglo-Normane, care a condus atat Anglia cat si o mare parte din Franta moderna intre secolele al XI-lea si al XIV-lea. Astazi, Rouen este un oras care imbina vechiul si noul, un loc cu numeroase muzee si monumente istorice care merita vizitate. Mai ales centrul orasului Rouen, restaurat dupa distrugerile din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este interesant, pastrandu-se foarte bine mai multe cladiri normande din lemn ce strajuiesc stradutele pietruite. Am facut un tur pietonal prin orasul vechi, cu care ocazie am putut vedea, printre altele, Place du Vieux Marche – locul unde a fost arsa pe rug Ioana D’Arc (aici fiind construita si o biserica moderna ce-i poarta numele), orologiul astronomic in stil gotic, biserica medievala Saint-Maclou si castelul Rouen ce se inscrie in seria cladirilor istorice medievale. Un loc aparte il ocupa Catedrala gotica Notre Dame, o constructie din secolul IV asupra careia s-au facut unele restaurari in secolul VII. In interiorul catedralei este ingropata inima lui Richard Inima-de-Leu, reputat comandant militar si conducator a celei de-a treia cruciade prin care a recucerit coasta Palestinei, dar nu si Ierusalimul. Fatada alba a catedralei este faimoasa deoarece apare in 30 dintre picturile lui Claude Monet, surprinsa in diferite momente ale zilei (foto 1, foto 2).
In ziua urmatoare ne-am continuat periplul prin superba Normandie oprindu-ne la Deauville, o frumoasa statiune la Canalul Manecii din Normandia de Jos. Orasul - statiune actual a fost fondat de ducele de Morny si amenajat intre anii 1860 si 1864. Cu faimoasa promenada “Les Planches”, construita din lemn de esenta tare, portul sau, hipodromul, festivalul international de film, centrele de conferinta, cazinoul si hotelurile somptuoase, Deauville este privit ca “regina plajelor Normandiei” si ca o statiune franceza de prestigiu. Orasul gazduieste magazine ale unor case de moda celebre precum Gucci, Prada, si este locul unde Coco Chanel si-a deschis primul magazin. Deauville este cea mai apropiata statiune litorala de Paris si gazduieste casele de vacanta ale inaltei societati franceze, motiv pentru care adesea este numita Riviera Pariziana. Incepand cu secolul al XIX–lea, orasul Deauville a devenit o destinatie la moda pentru clasa aristocratica internationala. Caii reprezinta un simbol pentru orasul Deauville, localitatea fiind inrudita cu Lexington-Kentucky (SUA) si County Kildare (Irlanda), aceste orase reprezentand liderii in ceea ce priveste cursele de cai. Am prins o insorita zi de sfarsit de mai in timpul vizitei noastre la Deauville, iar plaja incepea sa se umple de lume, asa incat in timpul liber lasat la dispozitia noastra am putut sa ne inmuiem si noi picioarele in apa Canalului ce leaga Oceanul Atlantic cu Marea Nordului (foto 3, foto 4).
Am plecat in continuare spre orasul Caen, capitala a regiunii Normandia de Jos si prefectura a departamentului Calvados. Denumirea departamentului are legatura cu cea mai populara bautura alcoolica produsa in zona, de tip rachiu invechit, distilata din cidrul de mere sub numele de Calvados. In drumul nostru am oprit la un fermier producator de Calvados, pentru ca cei cativa amatori de aceasta bautura din cadrul excursiei sa-si poata cumpara cateva sticle ca amintire pentru acasa. Orasul Caen a fost intemeiat de catre William Cuceritorul, duce de Normandia, cel care a invins armatele anglo-saxone in anul 1066 devenind rege al Angliei. Desi peste 3 sferturi din teritoriu a suferit puternice distrugeri in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, orasul a trecut printr-un intens proces de reconstructie si inca pastreaza unele dintre minunatele vestigii ale secolelor trecute, datorita carora este in prezent a doua destinatie turistica din Normandia, dupa Rouen. Este strabatut de raul Orne, existand si un canal navigabil de cca. 10 km lungime pana la mare, care permite navelor mici sa ajunga pana in mijlocul orasului, in asa numitul Port de Plaissance. Singurele edificii care amintesc de stapanirea lui William Cuceritorul sunt meterezele castelului si cele doua manastiri: Manastirea Barbatilor (care adaposteste si mormantul sau) si Manastirea Femeilor, frumoase exemple ale arhitecturii romanice, construite din piatra galbuie din localitate. Castelul Caen, unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, a fost restaurat, adapostind in prezent Muzeul de Arte Frumoase. Portul de la estul orasului este unul dintre cele mai importante din Franta. Nu pot parasi Caenul fara a aminti de celebrele Plajele din Normandia (Omaha, Juno, Utah, Sword si Gold), locul in care, in "Ziua Z" din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, au avut loc celebrele debarcari. Acestea sunt comemorate astazi in monumente, muzee si memorialele de razboi ale miilor de soldaţi care au pierit aici (foto 5, foto 6).
Ne-am continuat periplul spre unul dintre cele mai vizitate monumente ale Frantei - Mont Saint Michel, supranumit “Minunea Occidentului” sau “piramida lui Dumnezeu”, una dintre cele mai mari constructii religioase ale Europei, inclus din anul 1979 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO. Manastirea Mont Saint Michel se ridica pana la o inaltime de 165 de metri, in inima unui imens golf, pe o stanca de granit ce masoara un kilometru de la un capat la celalalt. Manastire si castel, unica prin forma, se afla in Golful Saint Malo din Marea Manecii, la limita dintre Bretania si Normandia. Aici se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux: in timpul fluxului este insula, comunicatia cu teritoriul continental fiind intrerupta, iar in timpul refluxului devine peninsula. Stanca este ocupata de un sat cu 41 de locuitori si o manastire fortificata ridicata incepand cu secolul al VIII-lea, pana prin secolul al XIV-lea. A jucat un rol important in istoria Franței, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze in timpul „Razboiului de 100 de ani”. In prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franța, cu 3.200.000 de vizitatori anual, multi dintre acestia fiind pelerini. Mi-a luat ceva timp sa urc numeroasele trepte care te duc spre manastire (Irina nu a putut urca pana sus din cauza coxartrozei), dar privelistea care se deschide ochilor odata ajuns sus este magnifica. Din 1965, Benedictinii s-au reinstalat pe Munte, fara ca abatia, ca realitate autonoma, sa fie reconstituita. In prezent, pe Munte se afla Fraternitatea Monastica de la Ierusalim. O sosea pietruita asigura in ultima vreme legatura permanenta cu tarmul Bretaniei. Parasind Mont Saint Michel, am parasit Normandia intrand in Bretania, unde am fost cazati la Rennes (foto 7, foto 8, foto 9, foto 10).
Situat in nord-vestul Frantei, orasul Rennes este capitala regiunii Bretania. O treime din populatia orasului, care este in jur de 200.000 de locuitori, este alcatuita din studenti, fapt ce explica atmosfera plina de viata, dominanta din Rennes. La fel ca orice alt oras de interes turistic, Rennes dispune de o strada pietonala eleganta (La Fayette) situata in centrul orasului, aceasta fiind, totodata, un bun punct de plecare pentru atingerea altor obiective. Place de la Mairie cu minunata cladire a Operei este un alt loc turistic notabil, acesta fiind, de altfel, un loc destul de popular pentru evenimentele care se organizeaza in acest oras. Palatul Sfantul George cu ale sale gradini spectaculoase sunt usor vizibile, datorita faptului ca aceste atractii sunt construite pe o panta. Ceva mai departe se gaseste Place de la Republique, unde se remarca splendidul Palat al Comertului. Catedrala Sf. Pierre, construita in mare parte in secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, desi fatada sa originala dainuie inca din secolul al XVI-lea, este o alta cladire ce iti atrage atentia. Cea mai interesanta parte a capitalei Bretaniei este, de departe, centrul medieval al orasului. Din pacate, o mare parte a acestui loc a fost distrus de un incendiu ce a avut loc in anul 1720. Incendiul a durat o saptamana si a afectat mai mult de 900 de case si cladiri. Cu toate acestea, partea care a supravietuit incendiului este inca impresionanta, fiind alcatuita din case impozante, mai ales pe Rue de Champ Jacquet si Place del Lices (foto 11, foto 12).
Ne-am deplasat in continuare spre orasul medieval Dinan amplasat pe raul Rance, un oras bine restaurat si conservat, cu metereze, turnuri si un castel. In orasul vechi se pot admira cladiri in stil colombage din lemn si piatra datand din secolele XIII si XIV, cu strazi pietruite si inguste, cu multe flori la ferestre si multe buticuri cu suveniruri. Orasul Dinan este impartit in doua zone: Ville Haute, sau Ville Intra-muros, respectiv orașul inconjurat de ziduri din varful dealului, și Ville Basse, orașul de jos, de pe malul Rance-ului. Conform ghidului orasului, plimbarea incepe din Place Cordeliers, zona pietonala unde conacele medievale, unul mai frumos ca altul, se etaleaza alaturi de numeroase terase si restaurante, continuata cu Place Mercier, la fel de frumoasa si animata. Din Place Mercier se ajunge pe Rue de l'Horloge unde poate fi admirat Tour d'Horloge, construit initial cu funcție de aparare si supraveghere. Langa turn se afla La Maison de la Harpe, una dintre cele mai vechi case din oras. Plimbarea continua prin fața bisericii Saint-Sauveur, o adevarata opera a artei medievale gotice. Dupa traversarea unei mici gradini se ajunge la porțiunea de zid dintre Turnul Cardinal si Turnul Sainte-Catherine. Aici se poate admira una dintre cele mai frumoase panorame asupra portului si raului Rance. Ceea ce aduce farmec portului si chiar orașului in sine, este un mic pod de piatra reconstruit recent dar respectand arhitectura sa veche initiala. De aici se urca spre Ville Haute pe Rue du Petit Forte, unde casele cu barne de lemn, toate diferite si speciale, te trimit direct in Evul Mediu. Se ajunge apoi la Porte du Jezual, vechea poarta de intrare in oraș, iar dupa poarta, Rue du Petit Forte devine Rue du Jerzual. Strada este foarte bine intreținuta si una dintre cele mai populare din Dinan. Le Chemin de Ronde permite o frumoasa plimbare pe ziduri si pe turnurile de garada. Fortificațiile ce inconjoara Dinanul dateaza din secolul XIII si aveau rolul sa protejeze orasul. Sunt foarte bine intretinute si poseda inca majoritatea portilor si turnurilor. Castelul din Dinan amplasat in sudul orasului si construit la finele secolului XVI, cunoscut si sub numele de donjonul Ducesei Anna, este format din doua turnuri circulare unite, fiind despartit de drum printr-un sant de aparare. Din pacate, datorita timpului limitat petrecut in acest oras nu am putut vizita toate obiectivele mentionate, dar am plecat extrem de incantati de farmecul aparte al acestei asezari bretone, in care multe dintre cladirile construite au o frumoasa arhitectura gotica (foto 13, foto 14).
Ne-am continuat explorarea Bretaniei deplasandu-ne spre una din perlele “Coastei de Smarald”, Saint Malo, port la Marea Manecii si terminal de feribot pentru mai multe destinatii din Marea Britanie. Orasul-cetale Saint Malo m-a cucerit de la primul contact vizual. Are aparenta unei fortareata aproape inexpugnabile, iar odata ce-ai trecut de zidurile groase printr-una din numeroasele sale porti ce duc la orasul propriu-zis, te urci pe scari catre lungile promenade amenajate chiar intre bastioanele cetatii, de pe care intr-o parte vei vedea forfota turistilor din interiorul cetatii si de cealalta parte vei vedea portul, plajele, marea si spectacolul mareelor sale. In cetatea plina de cafenele si buticuri cu suveniruri gasesti restaurante si hoteluri scumpe si te poti rataci usor pe stradutele ce poarta farmecul istoriei si patina timpului. Nu trebuie sa intri in panica daca te-ai ratacit (ni s-a intamplat si noua), deoarece oricum vei ajunge la unul dintre giganticele ziduri ale cetatii si urcandu-te pe bastioane iti dai seama imediat unde te afli. Fost oras de pirati fortificat impotriva atacurilor normande, astazi Saint Malo se prezinta vizitatorilor ca un oras superb, ingradit de ziduri inalte - La Ville Intra-Muros. Saint Malo este orasul unde exista una dintre cele mai mari concentrari de restaurante cu specific marin din Europa, fiind faimos mai ales pentru stridiile provenite din satul Cancale. Orasul nu duce lipsa de puncte de atractie, dintre care cele mai cunoscute sunt fortificatiile si orasul vechi, catedrala, muzeele, precum si mormantul politicianului, scriitorului si poetului François-René de Chateaubriand (foto 15, foto 16, foto 17, foto 18).
Un alt obiectiv turistic vizitat in Bretania l-a reprezentat Cap Frehel, o faleza impresionanta ce se intinde pe 400 ha de teren, dominand marea de la cca. 70 metri inaltime si care ofera o priveliste superba asupra Coastei de Smarald. Intreaga zona constituie rezervatie ornitologica, oferind adapost pentru milioane de pasari marine. Faleza este strajuita de un far majestuos de 103 metri inaltime. In apropiere da Cap Frehel se afla le Fort-la-Latte, un castel construit in secolul al XIV-lea ca punct strategic de supraveghere pentru drumurile comerciale ce duceau catre Saint Malo, dar si catre insulele anglo-normande. Datorita arhitecturii sale exceptionale, castelul a servit pentru turnarea a numeroase filme, dintre care, probabil, cel mai cunoscut a fost “Les Vikings” (1958) cu Kirk Douglas. Parasind Cap Frehel am parasit Bretania, care alaturi de Normandia reprezinta doua dintre cele mai fermecatoare regiuni istorice ale Frantei, avand totodata numeroase conexiuni si cu istoria Marii Britanii. Aici am intalnit cele mai frumoase peisaje rurale din Franta, faleze spectaculoase, plaje celebre si statiuni sofisticate, porturi si sate pitoresti, orase medievale cu catedrale gotice si castele. Normandia este patria cidrului, a coniacului de mere Calvados si a branzei Camembert, preparata in manastiri inca din Evul Mediu, fiind considerata bucataria Frantei pentru ca aprovizioneaza intregul Hexagon cu lactate, carne, branzeturi sau bauturi. Bretania aduce in plus din punct de vedere gastronomic deliciile pe baza de peste sau fructe de mare, iar la loc de cinste stau supele de scoici sau scoicile in vin alb. O excursie pe aceste meleaguri, asa cum a fost excursia noastra, ramane cea mai buna modalitate de a trai pe viu spiritul celtic, de a savura frumusetea peisajului, dar si gastronomia locului (foto 19, foto 20).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu