duminică, 7 august 2016

De la Bolzano la Verona, cu cateva escale (prima parte)

In Dolomiti, la 70 de ani

De aceasta data a fost o excursie mai lunga, planificata si pregatita de sotia mea si mine cu mult timp inainte, avand oarecum si un caracter aniversar, deoarece eu implinisem 70 de ani cu o luna inaintea plecarii, iar aniversarea zilei de nastere a sotiei mele am sarbatorit-o impreuna in timpul acestei vacante. Localitatea unde ne-am cazat pe durata sejurului nostru montan a fost Ortisei (St. Ulrich, in limba germana), amplasata la 1236 m altitudine pe Val Gardena, una dintre cele mai frumoase vai ale Muntilor Dolomiti. Acestia apartin de Alpii Calcarosi din Sud ce se intind pe teritoriul regiunilor din Tirolul de Sud, incluzand provinciile Belluno, Bolzano, Trento, Udine si Pordenone. Muntii Dolomiti din Italia, care din 26 iunie 2009 au intrat in patrimoniu mondial al UNESCO, au piscurile cele mai crestate din lume si aparenta verticala monolita, unica in Alpi. Aceasta regiune este cu adevarat un paradis alpin. Se presupune ca acesti munti s-au format dintr-un stravechi recif de corali, din acest motiv aparand in grupuri, cu roci a caror structura (cu continut mare de carbonat de magneziu) isi schimba culoarea in functie de lumina si anotimp. Renumitul arhitect elvetian Le Corbusier a denumit acesti munti drept "cea mai frumoasa lucrare arhitecturala a Terrei". Dolomitii sunt totodata si una dintre cele mai mari zone de ciclism din Alpi. Exista un numar foarte mare de pasuri in aceeasi regiune, majoritatea fiind interconectate. Cel mai cunoscut circuit este “Sella Ronda”, traseu rutier care inconjoara masivul Sella, insumeaza 74 km si trece peste patru pasuri: Passo Campolongo (1875m) Passo Pordoi (2239m) Passo Sella (2237m) si Passo Gardena (2121m). Lungimea pistelor de ski din perimetru ajunge la 120 km, fiind deservite de peste 45 instalatii pe cablu, considerata ceea mai mare zona schiabila din lume. Dolomitii mai sunt renumiti pentru "via ferrata", un traseu cu cabluri fixate, ce pot ajuta cataratorii si oferii siguranta incepatorilor, permitandu-le sa parcurga trasee abrupte sau dificile. Infrastructura de turism a zonei este extrem de bine dezvoltata, incluzand microbuze si autobuze locale care asigura legatura intre toate satele din valea respectiva, inclusiv intre pasurile montane, precum si telecabine (funivia) cu care poti ajunge pe varfurile masivelor muntoase, de unde se deschid numeroase trasee de drumetie montana, foarte bine marcate. Ortisei este un mic si cochet orasel montan, deschis turistilor pe intreg parcursul anului. Pensiunea de doua stele la care am stat timp de sapte nopti, ne-a oferit conditii foarte bune de cazare si un mic dejun indestulator (foto 1, 2).
Ne-am inceput vacanta printr-o excursie de explorare a zonei (Il Grande Giro del Dolomiti) contractata printr-o agentie locala de turism si efectuata cu autocarul, cu explicatii competente in italiana si germana oferite chiar de soferul acestuia. Trebuie sa mentionez in acest context ca toti locuitorii zonei vorbesc in egala masura italiana si germana, precum si un dialect local denumit “ladin”. Traseul excursiei a inclus Val Gardena, Pasul Sella, Pasul Pordoi, Pasul Falzarego, Cortina d’Ampezzo, Lacul Misurina, Toblach, Brunico, Pasul Gardena, Alta Badia si Val Pusteria. Din pacate, datorita numeroaselor serpentine, eu am avut ceva probleme cu stomacul, pe care am reusit insa sa le tin sub control cu mai multe pastile de Emetiral. Imi este foarte greu sa descriu frumusetile oferite ochilor nostri pe parcursul acestui voiaj, cu opriri pentru fotografii in toate punctele esentiale. Deoarece se spune ca o fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte, atasez in consecinta cateva din fotografiile facute de mine, pentru a suplini cele nespuse (foto 3, 4, 5, 6, 7).
Voi mentiona totusi cateva cuvinte despre Cortina d’Ampezzo, cunoscuta statiune montana dedicata mai ales sporturilor de iarna, care a gazduit Jocurile Olimpice de iarna din 1956, considerata una dintre perlele Dolomitilor. Statiunea este inconjurata de un spectaculos inel de munti dintre care se detaseaza varfurile Tofane (3244 m) si Cristallo (3221 m), asamanandu-se din acest punct de vedere cu statiunea Innsbruck din Tirolul austriac. In Piazza Venetia din centrul orasului se evidentiaza o frumoasa biserica din piatra alba construita in stil baroc, cu frumoasa sa clopotnita ce domina imprejurimile. Chiar langa biserica se afla un monument ce comemoreaza pe cel ce este considerat parintele ghizilor alpini, “Angelo din Bona”. Cortina a fost, de asemenea, locul de nastere al lui Lino Lancedelli, unul dintre cuceritorii varfului K2 (8611 m) din masivul Karakorum, uriasul lant muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrala, al doilea munte ca inaltime din lume, dupa Everest. Pietonala Corso Italia este impanzita de magazine ale marilor branduri ale lumii care nu duc lipsa de clienti, in ciuda preturilor practicate. Am zabovit in Cortina numai doua ore, asa ca nu pot spune mai multe despre statiune, dar impresia generala care mi-a facut-o a fost ca anotimpul ei preferat ramane totusi iarna (foto 8, 9).
Val Gardena are de-alungul parcursului sau trei mici localitati turistice mai importante: Ortisei (St. Ulrich), Santa Cristina (St. Christina) si Selva (Wolkenstein), fiecare dintre acestea fiind dotate cu cate doua telecabine ce ofera accesul la masivele muntoase inconjuratoare. In urmatoarea zi a vacantei noastre am urcat cu prima dintre telecabinele din Ortisei pe Muntele Seceda (2518 m). De aici se deschideau mai multe trasee montane (sentiere), iar noi am optat pentru cel care traversa muntele si Parcul Natural Puez-Odle, trecand pe la cabanele (rifugio/baita) Pieralongia (2290 m), Firenze (2040 m), Odles si Col Raiser (2107 m), de unde am coborat in Ortisei trecand printr-o frumoasa padure spre biserica San Giacomo (St. Jacob), cabana Pauli si complexul turistic din Val d’Anna. Ne-am oprit cate putin la toate cabanele mentionate (la Odles am servit chiar si dejunul compus din mamaliguta cu branza si ciuperci), precum si in alte puncte frumoase ale traseului pentru a face poze, astfel ca intreaga “plimbare” a durat cca. 8 ore, care insa nici nu am simtit cand au trecut. Beneficiind si de un timp excelent, ascensiunea pe Seceda si tot ceea ce a urmat, o consider ca fiind cea mai frumoasa drumetie a vacantei noastre din Dolomiti (foto 10, 11, 12, 13, 14).
Incepand cu cea de-a patra zi a sejurului nostru, vremea a devenit putin instabila, respectiv cu mai scurte sau mai lungi secvente de ploaie, in special dupa amiaza. Acest lucru a facut ca planificarea ascensiunilor noastre ulterioare sa fie facuta pentru prima jumatate a zilei. Cu aceasta gandire am urcat cu cea de-a doua cabina din Ortisei pe Mont Seuc din masivul Alpe di Siusi (2005 m). Acesta este considerat unul dintre cele mai mari platouri alpine din Europa, oferind totodata o superba panorama asupra turnului dolomitic al Sassolungo (3181 m) si cel alaturat al Sasso Piatto (2958 m). Poteca pe care am urmat-o a fost usoara, coborand pe parcursul a cca. 2 ore spre complexul turistic Compatsch (1700 m), iar de acolo cu telecabina pana in satul Siusi, si mai departe cu o masina pana in Castelrotto. Dupa vizitarea unei frumoase biserici de pe un varf de deal din Castelrotto, am urcat cu o alta masina pana in satul Bulla, despre care citisem ca gazduieste cea mai frumoasa gradina alpina de trandafiri (la 1500 m altitudine) in imprejurimile hotelului Uhrerhof. Ceea ce am vazut nu ne-a dezamagit: 350 varietati de trandafiri amplasati in terase intr-o ambianta de exceptie, marea majoritatea putand fi admirati in deplinatatea frumusetii lor la data vizitei noastre, respectiv cea de-a doua jumatate a lunii iulie. Am retinut si emblema sugestiva de la intrarea in rozariu, care ne amintea ca: “O gradina fara flori este precum o viata fara iubire” (foto 15, 16, 17, 18, 19).
In cea de-a cincea zi am luat un autobuz care, trecand prin Santa Cristina si Selva ne-a dus pana la Passo Sella (2153 m). De aici am urmat traseul “Forcella del Sassolungo”, urcand pana la Rifugio Toni Demetz (2685 m) cu o telecabina de doua persoane, care ne-a oferit o imagine spectaculoasa asupra intregii Val Gardena. De la cabana Toni Demetz am inceput o coborare “de cosmar” printre turnurile Sella (Sassolungo si Sasso Piatto), abrupta si plina de bolovani, dar si piatra fina pe care puteai usor sa aluneci, rezultata din eroziunea muntilor, pana la Rifugio Vincenza (2256 m). De aici poteca a devenit mai accesibila, ajungand in cca. doua ore pana la instalatia de telescaune de la Mont de Seura (2117 m) cu care am coborat pana la Monte Pana (1636 m), nu inainte insa de a fi surprinsi de o rafala de ploaie. Deoarece ploaia se mai domolise, ne-am hazardat sa coboram pe jos pana in Santa Cristina, de unde am luat un autobuz pana in Ortisei. A fost o drumetie spectaculoasa dar putin obositoare (pentru mine), lucru care a facut sa-mi creasca si tensiunea arteriala, fiind nevoit sa cresc si eu doza zilnica de Aprovel (Irbesartan). Mi-am revenit insa in ziua urmatoare, cand am facut o pauza la ascensiunile montane (foto 20, 21, 22, 23, 24).
Atat pentru motive de repaos, dar si pentru faptul ca a fost o dimineta mai ploioasa, in ziua a sasea am luat autobuzul pentru a vizita orasul Bolzano (Bozen in limba germana), capitala  provinciei autonome Bolzano din regiunea autonoma Trentino-Alto Adige-Sud Tirol. Principalul punct de atractie ale orasului il constituite Muzeul Arheologic care il adaposteste pe Otzi – omul zapezii, descoperit in regiune intr-un bloc de greata ce dateaza de acum 5300 de ani. Un alt obiectiv de interes este catedrala gotica amplasata in Piazza Walter, construita intre 1504 si 1519. Biserica are trei portaluri din bronz, considerate printre cele mai frumoase din Tirol. Din piata centrala se deschide Via dei Portici, principala artera comerciala a orasului, pe care poate fi admirat si Palazzo Mercantile (construit in 1708-1727), in prezent gazduind Camera de Comert. La vest de Via dei Portici se afla Piata de fructe, Piazza del Erbe si fantana Neptun. Castelul Roncolo construit in secolul al XIII-lea, adapostind fresce din secolele XIV si XV, din care unele fac referire la legendele regelui Arthur sau ale lui Tristan si Isoldei, este de asemenea un obiectiv cautat de vizitatori. Imprejurimile orsului Bolzano sunt renumite si pentru intinsele sale plantatii cu vita de vie, existand si o “Strada a vinului”, precum si un “Muzeu al vinului” in Caldaro. Intorcandu-ne dupa amiaza in Ortisei, am avut ocazia sa participam la o “Seara bavareza” organizata de municipalitatea locala intr-una din piatetele localitatii. Aceasta a constat in aranjamentul traditional cu mese si banci lungi, la care puteai servi bere si wursten (carnati) cu cartofi prajiti, pe un fond sonor adecvat. Am putut asista si la un interesant concurs de escalade la panou oferit de echipa de junioare a regiunii Trentino-Alto Adige (foto 25, 26, 27, 28, 29).
In ziua a saptea timpul si-a mai revenit, asa incat ne-am hazardat sa luam un autobuz pana la Selva, de unde am luat telecabina care ne-a urcat pe muntele Dantercepies (2298 m). De aici am pornit pe un traseu care marginea partea nord-vestica a Parcului Natural Puez-Odle, trecand pe la cabana lui Jimmy, cabana Forcelles (2065 m) si cabana Edelweiss (1850 m), unde am si mancat. Deoarece pe ultima parte a traseului am stat sub amenintarea ploii, ne-am grabit apoi sa coboram in Colfosco, amplasata pe Val Badia, de unde am luat un autobuz care ne-a readus prin Passo Gardena in Ortisei. A fost un drum de cca. cinci ore, dar care l-am facut cu mare placere, caci ne-a oferit imagini de neuitat atat asupra grupului de munti Odle cat si a grupului Sella. Am constatat ca Dolomitii prin pitorescul si spectaculozitatea lor te invita parca la drumetie, spre deosebire de Alpii austrieci, unde fusesem cu cativa ani in urma, si unde nu am facut decat cateva trasee scurte, temandu-ne parca de dificultatea sau necunoscutul care te putea astepta daca abordai trasee mai lungi. Oricum, pentru mine a fost un mare semn de incurajare faptul ca am putut sa fac la 70 ani trasee alpine mai semnificative, la peste 2000 m altitudine (foto 30, 31, 32, 33, 34). In ziua a opta am parasit (cu bagaje) mica si pitoreasca statiune montana Ortisei, pentru a lua trenul de la Bolzano spre o alta locatie, acolo unde Alpii intalnesc cel mai mare lac alpin de natura glaciara al Italiei. Dar despre aceste lucruri in episodul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu