Ca si celelalte drumetii ale noastre, si aceasta excursie a
fost planificata cu mult timp inainte. De aceasta data am optat, din
comoditate, pentru contactarea unei agentii de turism care sa ne ofere pachetul
complet de servicii, incluzand zborul direct cu o cursa charter, transferul de
la aeroport la hotel, respectiv cazarea la hotelul ales de noi. Toate au fost
OK pana cu cca. 3 saptamani inainte de data plecarii, cand agentia furnizoare
de curse charter (NOVA Travel) a schimbat de doua ori data zborurilor,
provocandu-ne emotii nemeritate. Din acest motiv am regretat ca nu ne-am
organizat excursia pe cont propriu, dar pana la urma toate s-au terminat cu
bine. Ca perioada de vizita am optat pentru ultima decada a lunii iunie si s-a
dovedit ca nu ne-am inselat, deoarece timpul a fost frumos, chiar daca uneori a
fost putin prea cald, iar marea excelenta pentru baie. Trebuie sa precizez insa
ca Santorini nu este destinatia ideala pentru plaja si baie. Exista, ce-i
drept, pe coasta estica a insulei statiunile Perissa si Kamari, cu plaje mari, frumos
amenajate, cu nisip si pietris de culoare neagra, dar cu intrarea in mare putin
dificila fara papuci speciali de baie. In afara acestora mai sunt cateva plaje
mai mici (Perivolos, Monolithos, Vlihada, precum si Plaja Rosie, Alba si Neagra
de langa Akrotiri), fara a avea insa nimic spectaculos. Din acest punct de
vedere insula Creta, aflata la doar 70 de mile marine distanta este mult mai
ofertanta. Pentru ce este insa asa de vestita si cautata de turisti insula
Santorini? Pentru a raspunde la acesta intrebare trebuie facuta o scurta
incursiune in istoria acesteia. Amplasata in sudul Marii Egee si apartinand de
arhipelagul insulelor Ciclade, insula Santorini (fosta Thira) este o insula
vulcanica, ce s-a format in timp, dupa un lung sir de eruptii. In trecut,
insula Santorini a avut o forma circulara, motiv pentru care a fost, de asemenea,
numita Strongili (circular in limba greaca). Eruptia vulcanului a distrus
centrul insulei, determinand-o sa se scufunde si sa creeze forma de astazi.
Prima eruptie a Vulcanului a avut loc in jurul anului 1500 i.Hr. si se
presupune ca fiind cauza distrugerii civilizației minoice a Cretei. Ultima eruptie,
de proportii mici, a avut loc in 1950, dar vulcanul ramane activ si in ziua de
astazi. Unii cercetatori considera ca tot eruptia vulcanului a stat la baza
disparitiei legendarei Atlantida. Cu siguranta, multe legende au luat nastere
datorita vulcanului, dar ceea ce vedem cu ochii nostri este ceea ce vulcanul a
creat, si anume un peisaj de vis, o laguna cu apa cristalina si cu adancimi de
pana la 400 de metri, inconjurata de stanci inalte de 300 de metri, iar in
mijlocul acestei lagune (caldere), vulcanul, ca un monstru care vegheaza, dar
si ameninta. Imaginea apusurilor de soare de pe caldera este deosebit de
romantica si se regaseste in visul oricarui fotograf. Santorini este formata
din 5 insule: Thira, cea turistica (73 kmp), Thirassia (in partea opusa), Nea
Kameni, Palea Kameni (insule de lava vulcanica) si Aspronissi (nelocuita). Thira
antica este un loc de mare interes arheologic, insula fiind ocupata pe
parcursul istoriei sale de catre fenicieni, dorieni, romani, bizantini si
venetieni, cei din urma dand si numele actual al insulei (Santa Irini fiind
considerata patroana acesteia). Vestigiile arheologice de la Akrotiri pot fi
comparate cu o versiune preistorica a Pompeiului ingropat sub cenusa vulcanica,
cu case de doua sau trei etaje, cu piete, magazine, ateliere si unelte ce
dateaza din era Minoica. Situl minoic din Akrotiri si Ancien Thira ce
constituie principalele atractii ale insulei, pot fi insa deplin intelese daca
se viziteaza mai intai Muzeul Arheologic si Muzeul de Preistorie din Fira,
capitala insulei, la cel de-al doilea pastrandu-se principalele statui, picturi
si artefacte din ceramica descoperite in urma sapaturilor arheologice. Acest
lucru noi l-am facut chiar din prima zi a sosirii noastre, deoarece optasem
pentru cazare la un hotel de 2 stele din Fira (Nissos), central, curat, cu un
mic dejun acceptabil, avand chiar si o mica piscina. Cocotat pe o stanca impresionanta, la o
altitudine de 260 de metri, de unde panoramele calderei nu pot fi altfel decat
spectaculoase, orasul Fira gazduieste numeroase cladiri superbe, case
traditionale ce dateaza din perioada venetiana a insulei, verande inundate de
soare si bisericute cu dom albastru ce contrasteaza incantator cu albul
cladirilor si se asorteaza cu azurul marii. Un oras destul de aglomerat, Fira
abunda in magazine, galerii de arta, cafenele, restaurante si baruri. O constructie
foarte frumoasa de pe celebra faleza la mare este Catedrala Ortodoxa
Metropolitana construita in anul 1827 ce impresioneaza prin arcadele sale
delicate, clopotnita, mozaicurile si frescele cu care este decorata. Terasa acesteia
ofera panorame superbe ale calderei si vulcanului. La o distanta ceva mai mare
de aceasta, amplasata in apropierea telecabinei din Fira, se afla Catedrala
Catolica care contrasteaza fascinant cu cladirile bizantine ce o inconjoara,
atat prin structura, cat si prin dimensiune si culoare, fiind imbracata intr-o
nuanta placuta de piersica. Portul Skala, timp de multi ani principalul port al
insulei, astazi este doar un punct de plecare/sosire pentru croaziere. Accesul
la port se poate face cu telecabina (diferenta de nivel fiind de 220 m),
urcand/coborand pe jos cele 580 de trepte, sau cu ajutorul catarilor. Feriboturile
acosteaza insa in noul port Athinios, aflat si el la poalele impresionantelor
stanci ale calderei. Aceasta ocupa intreaga coasta de vest a insulei care
include localitatile Fira, Firostefani, Imerovigli si Oia (foto 1, 2, 3).
In ziua a doua a vacantei noastre in Santorini ne-am inscris
printr-o agentie locala de turism intr-un tur ghidat al insulei cu autocarul.
In cadrul acestuia am vizitat mai intai excavatiile arheologice de la Akrotiri.
Acestea au inceput inca din 1969 sub conducerea profesorului grec Marinatos,
dezvaluind un important oras apartinand culturii Minoice (aparuta in Creta)
ingropat sub cenusa vulcanica pentru cca 4000 de ani. Excavatiile au relevant
totodata faptul ca populatia orasului a avut timp sa se evacueze de pe insula
inainte de eruptia vulcanului, luand cu ea si principalele obiecte de uz
personal. Artefactele descoperite sunt pastrate in cea mai mare parte la Muzeul
de Preistorie din Fira, dar si la Muzeul de Arheologie din Atena. Urmatoarea
oprire am facut-o in localitatea Perissa, unde am facut si prima baie in mare in
pauza de masa, caci bistroul unde am mancat se afla chiar la limita plajei. Plaja
neagra din Perissa este una dintre cele mai apreciate din Santorini, fiind
despartita spre nord prin stanca Mesa Vouno de plaja din Kamari, iar spre sud
intinzandu-se pana in satul Perivolos. Este scaldata de ape cristaline,
albastre ce se adancesc destul de rapid de la mal si este dotata cu sezlonguri,
umbrele si centre de inchiriere echipament pentru sporturi nautice. Am vizitat
in continuare satul Megalochori, cu locuinte traditionale din zona cicladica si
mici case sapate in stanca. Ghidul excursiei ne-a explicat ca numeroasele
biserici intalnite in Megalochori se datoreaza faptului ca o parte dintre
acestea sunt private, construite prin contributia unei familii sau a unei mici
comunitati locale. Cele mai multe biserici se gasesc insa in satul Pyrgos (70
din cele 360 de pe insula), unde se gaseste si unul din cele 5 castele
venetiene de pe insula, datand din secolul XIII. Bisericile nu sunt de dimensiuni mari, nu se
tin in toate slujbe si nici nu sunt deschise pentru vizitare, insa le gasesti
la tot pasul si au un farmec aparte. Dupa o scurta oprire pe muntele Profetului
Ilie (aici existand si o manastire cu acelas nume, astazi nefunctionala), unde
este si cel mai inalt varf al insulei, pentru admirarea imaginii panoramice a calderei,
am fost invitati la o degustare de vinuri la o vinarie foarte frumos amplasata
in apropierea satului Pyrgos. Denumita SantoWines, aceasta reprezinta o uniune
a cooperativelor viticole din Santorini totalizand cca. 2500 de membri ce
activeaza din 1947, cu o bogata traditie in cultivarea vitei de vie pe soluri
bogate in lava vulcanica, ceea ce le confera o individualitate aparte. Soiurile
de vin degustate, preponderant albe, au fost Nykteri si Assyrtiko, soiuri seci
si respectiv demi-seci cu o aroma deosebita, precum si Vinsanto, un soi licoros
(asemanator cu vinul de Malaga) facut din struguri stafiditi. Am degustat si un
soi de vin rosu denumit Kameni, rotund, corpolent, care mi-a adus aminte de
cabernetul de Minis. Toate aceste vinuri se gasesc in magazinele lor la preturi
osciland intre 15 si 25 euro/sticla, evident mai scumpe in restaurante. Ceea ce
beam noi si multi alti turisti la mese in bistrouri, atunci cand nu beam bere,
era insa un vin alb de masa foarte popular pe plan local, denumit Vino Santo,
care costa 5 euro/demi-litru, si acompania foarte bine felurile de mancare cu
specific grecesc. Ultimul obiectiv al excursiei noastre din ziua respectiva l-a
constituit localitatea Oia (Ia in pronuntie locala), unde am ramas pana in jurul
orei 20.45 pentru a admira celebrul apus de soare. Satul se bucura de
popularitate in randul turistilor datorita pozitiei sale impresionante, acesta
fiind situat in varful unei stanci de unde pot fi admirate panorame extraordinare
ale insulelor Palea Kameni, Nea Kameni si Thirassia. O localitate linistita pe
timpul zilei, dominata de prezenta caselor traditionale de culoare alba,
bisericutelor ascunse la umbra unor domuri albastre si stradute inguste si
pietruite, Oia isi intampina oaspetii cu o atmosfera relaxanta, numeroase
taverne si magazine, precum si hoteluri si pensiuni foarte frumoase. Un
obiectiv turistic al locului il reprezinta castelul Kastro, un castel venetian
vechi vizitat mai ales de cei care doresc sa surprinda panorame ale satului si
marii. Oia dispune si de un mic port (Ammoudi), unde se poate ajunge prin
coborarea per pedes a 235 de trepte; la urcare se pot folosi catari. Ne-am
plimbat pe strada principala (faleza) pavata cu marmura si am admirat
suvenirurile expuse in numeroasele magazine de arta si galerii. Insa nu in
magazine sau bistrouri sta faima localitatii Oia, ci in apusul de soare. Nu e
nimic spectaculos faţa de alte locuri, insa promovarea si brandingul isi spun
cuvantul. Cu 30-40 de minute inainte ca soarele sa apuna, turistii misuna in
toate partile in cautarea unui loc cat mai bun de admirat apusul si de facut poze.
E o intreaga nebunie, un adevarat fenomen social as spune. La restaurantele cu
terase mai inalte se fac rezervari anticipate, special pentru aceasta ocazie.
Se si aplauda, ca la un adevarat spectacol oferit de natura. Nu am vrut sa
privim soarele retragandu-se, calcandu-ne pe picioare cu alte sute de persoane,
atat timp cat apusul poate fi privit foarte bine din numeroase alte locuri
aflate pe marginea calderei, iar noi am facut acest lucru aproape in fiecare
seara de pe faleza din Fira (foto 4, 5, 6).
In cea de-a treia zi a vacantei noastre am optat pentru o
excursie cu vaporasul pe mare, cu opriri pentru vizitarea vulcanului de pe
insula Nea Kameni, a izvoarelor calde, sulfuroase din zona insulei Palea
Kameni, a insulei Thirassia, si (din nou) a localitatii Oia. Dupa cca. 15
minute de navigare am acostat in micutul port Erinia al insulei Neo Kameni si
am inceput imediat urcusul spre varful craterelor. Pe vulcan ai senzaţia ca
eşti pe o alta planeta, trebuie doar sa fii pregatit sa urci cca. jumatate de
ora pe un sol fierbinte, pana sus, avand cu tine suficienta apa de baut. In
zona craterelor, care uneori fumega, se pote simti un vag miros de sulf si iti
poti inchipui dezastrul ce poate aparea daca monstrul se supara. De sus am
facut numeroase poze cu frumoase panorame ce se deschid spre insulele Thira
(Santorini) la est si Thirassia la vest. Dupa o ora si 15 minute cat a durat
oprirea la vulcan, ne-am indreptat spre cea de-a doua insula vulcanica, Palea
Kameni, unde vaporasul a oprit la cca. 100 m distanta de faimoasele izvoare
termale si bai de namol formate ca rezultat al eruptiilor vulcanice. Aici am
fost indemnati de echipaj sa sarim in mare si sa inotam pana la izvoare, avand
la dispozitie cca. 30 de minute pentru o baie ”sanatoasa”. Eu am dat curs
acestei invitatii, fiind prevenit ca temperatura marii v-a fi ceva mai rece la
inceput, pana voi ajunge la izvoarele termale. Asa a fost, dar nu m-a deranjat
prea mult, iar cand am ajuns la izvoare m-am gasit inconjurat de ape cu o
temperatura apreciata de mine la cca. 30 grade C si cu un mult mai pronuntat
miros de sulf. A fost o baie placuta, cea de-a doua de la sosirea noastra in
Santorini, iar pana la urmatoarea oprire, in insula Thirassia, am avut suficient
timp sa ma usuc. Thirassia este o insula mica, cu putine case ramase si familii
de localnici. Unii fac agricultura, altii sunt pescari, iar altii lucreaza in micile
restaurante de pe faleza, care serveste si ca loc de baie pentru turistii care,
dupa ce au servit masa doresc sa se racoreasca din nou. Daca vrei sa ajungi pana
in varful insulei in satul Manolas si sa admiri peisajul, ai doar doua
posibilitaţi. Prima ar fi sa urci cele 250 de trepte, iar cea de-a doua sa te
urci pe un magarus/catar si, pentru doar 5 euro, sa te lasi zgaltait pana sus. Noi
am preferat sa ramanem jos, servind o masa acceptabila pe baza de peste la unul
din bistrourile locale de pe malul marii, la un pret mai convenabil decat la
orice local din Fira. Urmatoarea oprire a vaporasului a fost in Oia, unde
puteam ramane, sau puteam sa ne continuam calatoria spre a ne intoarce tot pe
calea apelor in Fira. Am preferat sa ramanem in Oia spre a o vizita mai pe
indelete, intoarcandu-ne in Fira cu autobuzul. La intoarcere, pentru ca era in
continuare cald, am valorificat piscina hotelului nostru pentru a ne racori si
a ne pregati pentru plimbarea din fiecare seara, pe frumoasa faleza din Fira
(foto 7, 8, 9).
In mod surprinzator, in cea de-a patra zi a vacantei noastre,
timpul s-a racorit iar cerul s-a acoperit de nori, insa fara a ploua. Am
profitat de aceasta vreme mai racoroasa pentru a face o mai lunga plimbare pe
jos pe marginea calderei, pe un traseu despre care citisem anterior ca este
foarte frumos. Drumul Fira-Firostefani-Imerovigli-Oia serpuieste de-a lungul
calderei, cu o priveliste de vis asupra marii si a intregii insule, cu
oraselele albe inaltandu-se pe stanca vulcanica. Este extrem de pitoresc si
foarte variat, de la poteca pietruita, drum ce se strecoara printre case albe si
hoteluri elegante cu piscine, roca vulcanica, stanci rosiatice asezate in
straturi, pana la urcursuri blande si carari inguste. Diferentele de altitudine
sunt nesemnificative, deci nu s-au pus probleme prea mari. A fost o plimbare
relaxanta, drumul intersectandu-se cu tot felul de asezari si biserici. Distanta
dintre Fira şi Oia este de aproximativ 10 kilometri, drum pe care noi l-am
parcurs in cca. 3 ore, in acest interval fiind inclus si timpul alocat pentru
admirat peisajul si pozat. Firostefani, situat intre Fira si Imerovigli a fost
primul sat prin care am trecut. De fapt, aceasta locatie, aflata la o plimbare
de doar 10 minute pe jos de Fira, este considerata a fi o suburbie eleganta a
capitalei insulei Santorini. Aceasta destinatie este cunoscuta drept unul din
locurile ce ofera cele mai frumoase panorame ale calderei si orasului Fira. Un
sat linistit si seren, intesat de hoteluri, pensiuni, vile si studiouri,
Firostefani este o destinatie de vis pentru cei care vor sa isi petreaca sejurul
in liniste, dar in apropiere de inima insulei, Fira. Imerovigli este un sat
fermecator si linistit, cu numeroase hoteluri, restaurante si taverne pitoresti.
Casele sunt construite dupa o arhitectura tipic cycladica, proaspat varuite in
alb si cu fatade insorite, impodobite cu flori de muscate si boungainvillea. In
fata satului Imerovigli se afla stanca Scaros, unde a fost construit un castel,
care pana in anii 1800 a gazduit administratia insulei Santorini. Aceasta parte
a insulei s-a prabusit in urma cutremurului din anul 1957, astfel ca numai
stanca Skaros a ramas. In prezent se poate vizita aceasta stanca daca se
urmeaza traseul care incepe de langa biserica Agios Georgios. Stradutele
inguste, cu multe scari, pot fi inselatoare: nu ştii daca dupa colt va continua
drumul sau va rasari poarta unei case. Acoperisurile sunt, in acelasi timp,
terase cu sezlonguri relaxante, ce ofera panorame rezervate doar clientilor. Drumul
ajunge la Mavro Vouno (Muntele negru), in varful caruia se afla biserica
Stavros. De aici se poate admira Oia, dar si celebrul apus de soare. Pana la
intrarea in Oia am mai mers cca. 20 de minute, iar odata ajunsi ne-am oprit la
o mica taverna unde am baut mai intai cate o halba de bere locala (Mhitos),
caci ni se facuse tare sete dupa 3 ore de mers, iar mai apoi am mancat coaste
de miel, dupa care “ne-am lins pe degete”, cum se spune, de bune ce ni s-au
parut (foto 10, 11, 12).
In urmatoarele 3 zile de vacanta a fost soare si cald, asa ca
le-am valorificat facand plaja si baie in statiunile litorale din estul
insulei, respectiv Kamari, Perissa si Vlihada. Citind anterior despre natura
plajelor din Santorini, venisem pregatiti cu papuci de baie, asa ca intrarea in
mare nu ne-a pus nici un fel de probleme. Drumul de la Fira la statiunile
respective l-am facut cu autobuze locale, de fapt autocare elegante cu aer
conditionat, functionand dupa un orar foarte precis. Mesele le-am servit la
bistrourile din satele respective, cele mai multe fiind amplasate la limita
plajei, asa ca, la pranz ne lasam prosoapele de plaja pe sezlonguri si veneam
la masa avand in permanenta marea ca fundal. Am utilizat, acolo unde am gasit,
localuri care aveau in administrare si portiunea de plaja din dreptul lor si
care nu percepeau taxa pentru umbrelele si sezlongurile din perimetrul ce le
apartinea. Mancarea in Santorini este o combinatie intre cea mediteraneana, pe baza
de peste si fructe de mare si cea traditionala greceasca, cu tatziki, musaka,
suflaki sau mezze. Preturile sunt, in general, putin mai mari ca pe continent
sau insulele grecesti din apropierea acestuia, dar poti oricand alege o
combinatie care sa-ti fie accesibila. Problema majora a insulei o reprezinta
apa potabila, care vine de pe continent exclusiv imbuteliata, cea locala
provenita din desalinizarea apei de mare fiind utilizata doar in scop menajer.
In lunile de vara in Santorini nu cad precipitatii, sezonul de ploi fiind
cuprins de regula intre lunile noiembrie si februarie, cand se pot inregistra
intre 75 si 90 mm lunar. O alta problema locala o reprezinta aeroportul mic si
insuficient informatizat al insulei, motiv pentru care am asteptat peste doua
ore (dupa ora normala de plecare) imbarcarea tuturor pasagerilor in cursa
charter care ne-a dus inapoi acasa. Puse insa toate in balanta, ne-am intors cu
amintiri de neuitat din frumoasa insula a Sfintei Irina, iar pozele facute ne
vor incalzi pentru mult timp sufletele, si cine stie, poate cu timpul si pe ale
copiilor si nepotilor nostri (foto 13, 14).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu