marți, 19 ianuarie 2021

Romania inteligenta

Diaspora romaneasca nu cuprinde doar zidari, culegatori de sparanghel, de capsuni, sau macelari in abatoarele de carne din tarile occidentale. Sunt mult mai putin cunoscuti tinerii care pleaca de timpuriu in universitatile din vest sa-si completeze studiile si apoi raman acolo pentru a lucra, afirmandu-se prin inteligenta si perseverenta. Ca un paradox, in ciuda sistemului romanesc de invatamant deficitar la multe capitole, an de an elevii din scolile romanesti cuceresc medalii la olimpiadele internationale. Doar un singur exemplu: Rareș Darius Buhai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrita, a devenit al doilea cel mai medaliat elev din toate timpurile dupa ce a cucerit a patra medalie de aur la Olimpiada Internaționala de Informatica desfasurata la Almaty (Kazahstan), in perioada 26 iulie – 1 august 2019, reunind 324 de competitori din 84 de tari. O alta categorie o constituie cei ce si-au facut studiile in tara si prin munca sustinuta s-au afirmat in cadrul firmelor la care erau angajati, preluand conducerea unor filiale din strainatate in calitate de CEO. O ultima categorie o formeaza asa-numitii “self-made man”, care prin eforturi proprii s-au remarcat in domeniile lor de activitate. In continuare sunt prezentate doar cateva exemple de romani care s-au realizat in strainatate, atat profesional cat si financiar, pe masura muncii, inteligentei si talentului lor, conducand cu succes departamente, sau afaceri infloritoare. Pentru credibilitatea informatiilor oferite, se indica si site-urile de web de unde au fost preluate. Pentru respectarea adevarului, mai trebuie sa mentionez faptul ca acest proiect a fost inceput de Irina, sotia mea, care a strans majoritatea datele brute din Internet, eu fiind doar cel ce a facut completarile si editarea in forma actuala.

Nadia Crisan

A invatat la Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca
A studiat la Fletcher School of Law and Diplomacy
A lucrat la McGuireWoods Consulting
A fost Managing Director la McGuireWoods.
A fost Senior Vice President la McGuireWoods Consulting
Din martie 2020 lucreaza ca Executive Director la Princeton University, Woodrow Wilson School of Public and International Affairs

Catalina Achim

Absolventa a Universitatii Bucuresti, BS -1988 si MS - 1989
PhD - 1998 la Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA
Postdoctoral fellow, 1999–2001 la Harvard University, Cambridge, MA
Din 2012 este Profesor titular de Chimie la Carnegie Mellon University

Daniela L. Rus

A absolvit Liceul Teoretic Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca
Absolventa a Cornell University, PhD – 1993
Postdoctoral fellow, 2002 MacArthur School, 2009 IEEE, 2015 ACM
Si-a inceput  cariera academica ca asistent, asociat si apoi profesor titular la Computer Science Department, Dartmouth College
In prezent este Director al MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) and head of its Distributed Robotics Lab.

Adrian Bejan
Dupa absolvirea liceului din Galati, la 19 ani, a castigat o bursa la Massachusetts Institute of Technology in Cambridge. In 1972 a obtinut gradul academic de BS si apoi MS, ca membru al cursului special de Inginerie Mecanica. A absolvit MIT in 1975 (PhD) cu teza intitulata "Improved thermal design of the cryogenic cooling system for a superconducting synchronous generator". Intre 1976 si 1978 Bejan a lucrat ca cercetator asociat la University of California Berkeley, iar din 1978 primeste un post la Department of Mechanical Engineering at the University of Colorado in Boulder. In 1982 Bejan publica prima sa carte, “Entropy Generation Through Heat and Fluid Flow”, iar in 1984 publica “Convection Heat Transfer”. In acelasi an este numit profesor titular la Duck University. Intre 1992 si 1996 Bejan publica alte patru carti. Din 2011 devine membru al Societatii Americane de Inginerie Mecanica. In 2018 primeste Benjamin Franklin Medal in Mechanical Engineering de la Franklin Institute of Philadelphia. In 2019, la Berlin, Fundatia Humbold il recompenseaza cu Humboldt Research Award pentru realizarile obtinute pana in prezent. Pe 20 Februarie 2020, in Durham, Guvernul Francez il recompenseaza pe profesorul Bejan cu titlul de “Knight of the French Order of Academic Palms” (https://en.wikipedia.org/wiki/Adrian_Bejan).

Angela Cretu 
Absolventa a Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul ASE, Cretu a urmat si cursurile unui program de educatie manageriala in cadrul London School of Economics. In anul 1998, Angela Crețu s-a angajat la AVON, companiei americane cu activitati in vanzarile directe de produse cosmetice, ca sales manager. In câţiva ani a preluat conducerea operatiunilor de pe piata din România, functie pe care a ocupat-o patru ani si jumatate. In ultima parte a mandatului de conducere a Avon Romania se ocupa si de coordonarea pe plan regional a operaţiunilor companiei. In februarie 2015, Angelei Creţu i s-au extins atributiile, fiind numita si director general pentru Turcia si Rusia, dar şi vicepresedinte in Africa si Orientul Mijlociu, devenind una dintre cele mai bine platite romance din istorie si cea mai bine pozitionata romancă expatriata la momentul actual. La inceputul lui 2017, reprezentantii Avon au anuntat ca Angela Cretu a preluat din ianuarie conducerea companiei la nivel global, cu excepţia pietelor din America Latina, dupa ce a in ultimii trei ani a fost vicepresedinte al grupului Avon si CEO pentru Europa Centrala si de Est, fiind responsabila de 18 tari din regiune. Numirea romancei a venit pe fondul preluarii Avon de catre gigantul brazilian Natura, care detine deja The Body Shop şi Aesop. Noua companie va avea venituri anuale de peste 10 miliarde dolari.

Bogdan Danila
Este primul român care a reuşit să primească o stea Michelin, cea mai importantă distincţie în domeniu gastronomic. Danila a adunat în portofoliu, de-a lungul a aproape două decenii de carieră în gastronomia fină, o adevărată constelaţie de stele Michelin. Este vorba de încununările obţinute de restaurantele la care el a lucrat. Cea mai importantă însă dintre stelele de pe cerul gastronomiei mondiale este pentru cheful român cea pe care a obţinut-o el însuşi, pentru restaurantul Clocktower din New York, din poziţia de executive chef. Si-a început cariera de bucătar în 2001, la Dublin în Irlanda, reuşind să obţina o poziţie la restaurantul Patrick Guilbaud, decorat cu două stele Michelin. A petrecut în total şapte ani în Irlanda, perioadă în care a lucrat pentru patru dintre cele mai importante restaurante din Dublin, capitala ţării, toate încununate de inspectorii Michelin cu cel puţin o stea. După un interviu la Londra a reuşit să obţină o poziţie de sous chef la restaurantul Gordon Ramsay (cu trei stele Michelin). După şase ani petrecuţi în restaurantele din grupul Gordon Ramsay a fost abordat de Jason Atherton (chef britanic şi restaurator) să deschid un restaurant la New York. A ajuns la New York în ianuarie 2015, cu două luni înainte de deschiderea hotelului de cinci stele Edition şi a restauratului The Clocktower din incintă, restaurant a cărui bucătărie Bogdan Dănilă avea să o coordoneze ca executive chef. În ianuarie 2019 a fost abordat de grupul britanic D&D să preiau poziţia de group executive chef pentru America de Nord, pozitie pe care o detine si in prezent.

Lori Oroşan 
A lucrat timp de 13 ani pentru suedezii de la H&M pe mai multe pieţe din lume, a fost recrutată de brandul francez de lux Chanel. Ea ocupă de la începutul anului 2020 poziţia de head of real-estate planning and development pentru China (mainland), Hong Kong şi Macau, conform informaţiilor publicate de ea pe reţeaua de socializare de businesss Linkedin. Chanel este unul dintre cele mai importante branduri din lume, activ atât pe segmentul de modă, cât şi pe cel de beauty. Marca fondată de Coco Chanel în urmă cu mai bine de un secol a avut în 2018 afaceri de 11,1 mld. dolari, plus 13%. https://www.zf.ro/companii/lori-orosan-a-fost-recrutata-de-chanel-pentru-a-se-ocupa-de-dezvoltarea-din-china-a-brandului-de-lux-18708978. 

Nico de Transilvania
Promovează folclorul românesc în cluburile din Anglia. Anul 2017 a fost unul bun pentru cunoscutul DJ internaţional și antreprenor cultural Nico de Transilvania. Românca stabilită în Anglia a reușit să își lanseze EP-ul de debut şi, în acelaşi timp, propria casă de producţie. Intitulat ”Be One”, primul ei album îi trădează pasiunea pentru ritmurile româneşti şi balcanice tradiţionale, dar şi pentru muzica electronică. Intr-un interviu acordat in 2017 reporterului roman Claudiu Sulea in legatura cu campania “Muzică Without Frontiers” lansata de Nico pe Kickstarter, aceasta a declarant: “Muzică Without Frontiers a început inițial ca un concept pentru evenimente. Primul eveniment cu acest nume a avut loc în Brighton, unde locuiesc acum și unde am organizat petreceri timp de 4 ani, începând cu “Balkaneasca”, apoi “Super Mishto” și, cel mai recent, “Muzică Without Frontiers”. Acum doi ani s-a transformat într-un radio show, iar recent în Casă de Producții unde mi-am lansat și noul EP. Intenționez să lucrez cu acest concept “Fără Frontiere” cât mai des și să colaborez cu artiști nu doar din România sau Anglia, ci și din lumea întreagă, din diferite domenii artistice, cu background cultural”. https://dispersie.ro/nico-de-transilvania-am-vrut-ca-brandul-muzica-without-frontiers-sa-fie-legat-de-romania/.

Calin Rovinescu
Preşedintele şi CEO-ul Air Canada, Călin Rovinescu, a fost numit in 2019 CEO-ul şi strategul anului de publicaţia The Globe şi Mail's Report. Este a doua oară când Rovinescu a fost ales CEO-ului anului în Canada. „Viziunea îndrăzneaţă a lui Călin a ghidat transformarea de succes a Air Canada în ultimul deceniu. Un lider înnăscut, el a instaurat o gândire antreprenorială în organizaţie, concomitent cu luarea unor decizii strategice care au deblocat potenţialul operatorului aerian. Boardul Air Canada îl felicită pe Calin pentru onoarea de a fi numit CEO-ul anului pentru a doua oară şi ca strateg al anului de liderul publicaţiilor naţionale ale Canadei”, a spus Vagn Sørensen, preşedinte al consiliului director al Air Canada, potrivit Business Insider. Air Canada este cel mai mare operator domestic şi internaţional al Canadei, deservind 220 de aeroporturi pe şase continente. Operatorul aerian a avut în 2018, 51 de milioane de clienţi. Veniturile din compensaţii ale CEO-ului Air Canada au ajuns anul trecut la 11,5 milioane de dolari, în creştere cu 28% faţă de anul 2017, Călin Rovinescu fiind unul dintre cel mai bine plătiţi executivi din aviaţia mondială. Deşi este CEO al companiei din 2009, întreaga carieră a lui Rovinescu este legată de istoria Air Canada. La 31 de ani, când era avocat în cadrul firmei Stikenan Elliott, a fost consilierul responsabil cu privatizarea liniei aeriene, încheiată în 1988. În 1999, a împiedicat preluarea ostilă a companiei de Onex Corp, devenind până în 2000 indispensabil pentru Robert Milton, şeful din acea vreme al Air Canada. Milton l-a rugat pe Rovinescu, pe atunci managing partner al firmei de avocatură, să se alăture companiei, relatează presa canadiană. Procesele de restructurare a companiei din perioada 2003-2004 se numără printre provocările cărora românul le-a făcut faţă. Experienţa restructurării din perioada 2003-2004 l-a determinat pe Rovinescu să conducă Air Canada spre profit, cinci ani mai târziu, când s-a întors la conducerea companiei în calitate de CEO, la data de 1 aprilie 2009. Ascensiunea românului nu s-a oprit aici: în 2012 a fost ales preşedinte al consiliului executiv al Star Alliance, cea mai mare alianţă mondială a companiilor aeriene, urmând ca, timp de doi ani, să conducă întâlnirile boardului, să realizeze strategia alianţei şi să dea votul în in ceea ce priveşte intrarea sau nu a unei companii aeriene în cadrul Star Alliance. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/a-plecat-din-tara-doar-cu-hainele-de-pe-el-iar-acum-este-votat-pentru-a-doua-oara-drept-cel-mai-bun-ceo-din-canada-18644449.

Adrian Ghenie
Nascut la Baia Mare in 1997, Adrian Ghenie este un pictor roman contemporan care locuieste la Berlin, unde este considerat unul dintre reprezentantii noului val al artei vizuale românești. In 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj Napoca și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. A organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate. A reprezentat din nou Romania la Bienala de la Venetia din 2015 cu proiectul intitulat “Darvin’s Room”. A expus in cateva din marile muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou din Paris, Muzeul de Arte Moderne din San Francisco, Muzeul Hammer si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles si Muzeul Municipal de Arta Moderna din Ghent (SMAK). Tablourile sale vandute  la licitațiile de artă contemporană organizate la Londra de casa de licitații Sotheby’s au fost foarte bine cotate, unele atingand cifre record, precum tabloul "The Sunflowers in 1937" , pictura inspirată de lucrarea celebrului Pictor Vincent Van Gogh “Floarea Soarelui”, vanduta in 2016 la prețul de 3.117.000 de lire sterline. Lucrarea “Lidless Eye”, datată 2016-2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută in 2019, la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby's, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro. https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Ghenie.

Mihai Radu
A plecat din România acum aproape patru decenii, cu destinaţia New York. Cu multă muncă şi un dram de noroc, a reuşit să îşi construiască în oraşul care nu doarme niciodată o carieră în arhitectură, deşi atunci când plecase din ţară era abia in anul II la Facultate. Mihai Radu a lucrat alături de unul dintre cei mai mari arhitecţi ai lumii – I.M. Pei –, dar şi în cadrul unor birouri care au pus pe scena mondială proiecte comerciale, de office sau rezidenţiale menite să schimbe faţa locurilor care le găzduiesc. După o vreme însă, a decis că nu e suficient, aşa că şi-a deschis propriul lui birou de arhitectură în New York. Acum, amprenta sa stă pe clădiri desenate pentru ONU, universitatea NYU sau Banca Mondială, biroul de arhitectură ce poartă numele fondatorului având an de an circa 40 de proiecte. Deşi îşi promisese că nu o va face, mai târziu s-a întors, partial, acasă, la Bucureşti, unde a deschis un alt birou. https://www.zf.ro/eveniment/povestea-romanului-care-si-a-construit-o-cariera-in-arhitectura-la-new-york-amprenta-sa-sta-pe-cladiri-desenate-pentru-onu-universitatea-nyu-sau-banca-mondiala-18591104.

Cristian Macelaru
Dirijorul român Cristian Măcelaru va prelua conducerea Orchestrei naţionale a Franţei începând cu data de 1 septembrie 2021, anunţă France Musique.
Dirijorul în vârstă de 39 de ani îi va urma la pupitrul Orchestrei naţionale a Franţei francezului Emmanuel Krivine, care a petrecut patru sezoane la conducerea reputatului ansamblu. ”Orchestra naţională a Franţei s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne şi contemporane”, a declarat pentru France Musique, Michel Orier, director muzical pentru Radio France. ”După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el şi pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză şi mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu «La Valse», de Ravel şi Simfonia a 9-a de Dvorák. Sentimentele au rămas aceleaşi”, a arătat francezul. Nascut la Timişoara, Cristian Măcelaru a studiat în primii ani vioara. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei simfonice din Miami, în Statele Unite, unde a început să dirijeze. A ajuns cunoscut după ce a condus Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez. Cariera sa de dirijor s-a desfăşurat mai ales în Statele Unite. A câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, în 2012 şi Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony. În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. https://www.zf.ro/profesii/cine-este-cristian-macelaru-romanul-care-va-conduce-celebra-orchestra-nationala-a-frantei-18572246.

Ciprian Suta
Este un executiv român in varsta de 41 de ani ce fost numit la conducerea gigantului auto american General Motors pentru filiala din Rusia şi statele CIS: noua poziţie este prima la nivel de managing director peste mai multe pieţe, numire ce a intrat în vigoare începând cu 1 octombrie 2019. Executivul român s-a mutat astfel la Moscova, unde va avea ca obiectiv să aducă în atenţia clienţilor din aceste pieţe maşinile de lux Cadillac şi vehiculele sub brandul Chevrolet, şi astfel să majoreze vânzările companiei, potrivit unui anunţ făcut de General Motors Rusia. Andy Dunstan, preşedintele şi managing director pentru pieţe strategice, alianţe şi distribuitori în cadrul General Motors, a spus că executivul român vine pe noua poziţie cu experienţă vastă în zona comercială a businessului, după ce a deţinut o serie de funcţii în domeniu, atât pe segmentul premium, cât şi pe cel mass market în Europa. https://www.zf.ro/companii/ciprian-suta-41-ani-executiv-roman-numit-conducerea-gigantului-auto-american-general-motors-rusia-statele-cis-pozitie-prima-nivel-managing-director-peste-multe-piete-18553812.

Iulian Baba
Este studentul care construiește case inteligente: „Cel mai mult am învățat să nu ne dăm bătuți când apar situații dificile” marturiseste Iulian. O casă fără facturi la gaze, lumină și apă. În plus, locuința produce mai multă energie electrică decât consumă și este dotată și cu un sistem de asistență vocală prin care locatarul poate afla temperatura interioară, poate accesa sistemul de control al iluminatului și poate acționa sistemele de închidere și deschidere ale ușilor și ferestrelor. Pare o idee ce ține de domeniul viitorului, însă un ONG studențesc proiectează și construiește astfel de case de câțiva ani deja. Este vorba despre echipa EFdeN, care a reprezentat România la două ediții ale celei mai importante competiții mondiale pentru case solare – Solar Decathlon – în Versailles (2014) și Dubai (2018) – unde a primit numeroase premii. Înființat în 2013, EFdeN oferă o platformă unde mai mult de 800 de studenți din universitățile românești și-au pus în practică ideile și au lucrat împreună pentru a construi diverse produse verzi, printre care și case inteligente, sustenabile. https://republica.ro/iulian-baba-studentul-care-construieste-case-inteligente-zcel-mai-mult-am-invatat-sa-nu-ne-dam-batuti_2.

Sebastian Dobrincu
Este un antreprenor născut la Botoşani şi care a urmat liceul la Bucureşti. Dobrincu a depasit de curand varsta de 20 de ani şi a înfiinţat, în SUA, o firmă care sincronizează platformele de social media; printre clienţii săi sunt mulţi artişti, precum Selena Gomez şi Justin Bieber. Mark Zuckerberg l-a invitat la Menlo Park, la sediul Facebook, pentru că dorea să-l cunoască. Tim Cook l-a invitat, la rândul său, la Cupertino când Dobrincu avea doar 18 ani; ambele întâlniri s-au dovedit a fi încercări de recrutare, scriu cei de la Forbes, pe care Dobrincu le-a refuzat. Aventura sa ca programator a început la vârsta de 8 ani, când a fost fascinat de un fişier cu coduri care generau un joc de calculator. La 11 ani, Sebastian Dobrincu avea deja primul job plătit, după ce a intrat în legătură cu cel mai mare dealer din SUA de yacht-uri şi bărci pe care l-a ajutat să îşi facă un site, scrie ZF. În urmă cu trei ani, în timp ce se afla la New York, unde locuieşte şi în prezent, tânărul a avut o idee de milioane pe care a şi pus-o în practică înfiinţând firma Storyheap, care sincronizează reţelele de social media. A făcut o serie de cercetări în urma cărora a observat că nimeni nu s-a aplecat spre rezolvarea acestei probleme, astfel că a încercat să dezvolte un proiect cu mare potenţial de afaceri. Ulterior, el a mai fondat alte companii precum Brandmates sau Owlmetrics, ambele specializate în analiza datelor din social media. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/povestea-romanului-care-i-a-refuzat-pe-mark-zuckerberg-si-bill-gates-a-fost-cel-mai-tanar-milionar-din-silicon-valley-18142109.

Iulia Isaev
Soprana Iulia Isaev este una din tinerele voci formate în România, care a dus peste tot în lume tradiția școlii românești de canto, fiind invitată să cânte pe cele mai importante scene lirice. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, și-a perfecționat arta cântului sub îndrumarea renumitei artiste și distinse profesoare Arta Florescu. Este laureată a mai multor concursuri internaționale de canto: Loire Atlantique, Nantes-Franța, G. Enescu – București și M-ma Butterfly, Barcelona-Spania, unde a obținut premiul întâi. Imediat după absolvire a debutat la Opera Națională din București în rolurile Micaela (Carmen)-Bizet, Pamina (Flautul fermecat)- Mozart, Mimi (La Boheme)-Puccini, Nedda (Paiațe)-Leoncavallo și Cio-cio-san (M-ma Butterfly)-Puccini și în același timp și-a început cariera internațională, fiind invitată la Viena să interpreteze rolul Donnei Anna (Don Giovanni)- Mozart, într-un spectacol regizat de Franco Zeffirelli. Acest rol i-a adus nenumărate satisfacții profesionale și i-a prilejuit apariția în diferite montări, pe scene din Europa și Asia. Repertoriul său cuprinde roluri lirice, precum: Micaela (Carmen), Mimi (La Boheme), Liu (Turandot), Donna Anna (Don Giovanni), Contessa (Nunta lui Figaro), Fiordiligi (Cosi fan tutte), Nedda (Paiate), Pamina (Flautul fermecat), cât și roluri lirico spinte, precum: Marguerite (Faust), Tatiana (Evgeni Oneghin), Desdemona (Otello), Alice Ford (Falstaff), Manon (Manon Lescaut), Floria Tosca (Tosca). A susținut  numeroase concerte vocal simfonice în săli de prestigiu precum: Concertgebow din Amsterdam (Verdi Requiem), în sala de concerte Megaron din Atena (La Mort du Cleopatra-Berlioz), la Teatro Massimo din Palermo (Ein Deutche Requiem-Brahms), la Theatre Champs-Elysees din Paris și în Sala Filarmonicii din Koln (Mozart Requiem) etc. În stagiunea 2015/2016, a colaborat cu Metropolitan Opera din New York pentru două producții, Tannhauser de Wagner și Manon Lescaut de Puccini, iar in stagiunea 2016-2017 continuă cu operele Manon Lescaut de Puccini și  Evgheni Oneghin de Ceaikovsky. https://operanb.ro/artist/iulia-isaev/.

Alexandra Dariescu
Este o pianistă solo de origine română născut în Iași, în 1985, unde a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă”. Prima ei interpretare a avut loc la vârsta de nouă ani, cu Orchestra Simfonică din Chișinău. La 17 ani, i-a fost acordată o bursă la Pocklington School din Marea Britanie. La 18 ani s-a mutat în Manchester pentru studii la Royal Northern College of Music. Ulterior, a primit diploma de master de la Guildhall School of Music and Drama. Dariescu a concertat alături de orchestre precum BBC Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Londra, Royal Liverpool Philharmonic, European Union Youth Orchestra, Orchestre Symphonique de Québec și Sichuan Symphony Orchestra. In prezent Alexandra Dariescu este unul dintre cei mai apreciați artiști români peste hotare. Pianista născută în Iași a cucerit întreaga lume cu stilul său fermecător de a mângâia pianul și a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, printre care Royal Albert Hall sau Carnegie Hall. https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Dariescu.

Razvan Stoica
Nascut intr-o familie cu traditie muzicala, Razvan Stoica a primit primele sale lectii de vioara la varsta de 5 ani de la tatal sau. Dupa ce a absolvit in Bucuresti liceul de muzica, si-a continuat studiile la Amsterdam cu renumitul violinist Ilya Grubert. In timpul anilor de studentie a urmat masterclasess cu Ivry Gitlis, Igor Oistrakh, Zakhar Bron and Krzysztof Wegrzyn. Răzvan Stoica a câştigat în 2013 premiul New Talent la Bratislava, cea mai importantă competiţie dedicată tinerilor muzicieni, fiind primul muzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naţionale şi internaţionale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex – Ernst din 1729, câştigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi. Din 1996 cântă alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, în Duo Stoica, o formulă de succes care i-a adus în concerte şi recitaluri nu doar pe pe mari scene din Europa, dar şi în Statele Unite şi Asia. In 2010 Razvan Stoica a creat ansamblul olandez Camerata Stradivarius unde interpreteaza ca solist si dirijor. https://www.orchestreradio.ro/?p=17416.

Maximilian şi Daniel Zielinski
Cariera internaţională a celor doi fraţi gemeni a început de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti. In prezent, stabiliţi în Londra, Maximilian şi Daniel Zielinski sunt printre cei mai cunoscuţi arhitecţi români peste hotare, fiind implicaţi în proiecte care au remodelat interacţiunea dintre om şi spaţiu, aşa cum este sediul Apple Park deschis in 2017. După ce au imaginat propuneri pentru reorganizarea Parisului, acum cei doi se ocupă cu iniţiative care regândesc logica unor oraşe întregi din China sau cu dezvoltări ample în Arabia Saudită, dar menţin legătura cu tinerele generaţii de arhitecţi români, facilitând un transfer continuu de know-how. Cei doi frati sunt parteneri în cadrul Foster and Partners, birou de arhitectură a cărui inspiraţie a generat unele dintre cele mai spectaculoase proiecte la nivel global. Reichstag-ul din Berlin, clădire deschisă publicului care adăposteşte parlamentul Germaniei şi care surprinde prin domul de sticlă de pe acoperiş, sau „cunoscutul“ Gherkin, emblema City-ului londonez, toate poartă semnătura Foster and Partners. https://www.zf.ro/romani-in-afara-granitelor/povestea-incredibila-doi-arhitecti-romani-frati-gemeni-au-participat-proiectul-noului-sediu-apple-seamana-nava-spatiala-costat-5-miliarde-euro-ni-s-cerut-construim-cea-buna-cladire-birouri-lume-1.

Cristina Berta Jones
Timisoreanca Cristina Berta Jones fost nevoită să-şi termine liceul în SUA, fără să-şi fi propus acest lucru, şi, spune ea, fără să aibă prea mulţi bani. Cristina Berta Jones nu şi-a dorit de mică să fie investitor, ci se vedea medic, iar dacă anumiţi profesori ai Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara ar fi acţionat diferit, cu siguranţă că viaţa româncei ar fi fost alta, spune ea privind în urmă. A plecat la jumătatea clasei a XI-a în Statele Unite ale Americii, cu o bursă din partea fundaţiei Soros, vreme de şase luni. La întoarcere, a avut parte de o surpriză. “Nu mi-au închis clasa a XI-a şi nu mă lăsau să trec în clasa a XII-a”, povesteşte ea. Mai mult de atât, în America nu putea continua în sistemul public deoarece nu avea destule credite pentru a i se putea echivala studiile „şi până la urmă am primit o bursă la o şcoală privată şi am terminat acolo”. Odată absolvit liceul, a aplicat şi a fost acceptată cu bursa la Middlebury College, unde a studiat matematică şi ştiinţele economice. După absolvirea facultăţii, prima slujbă obţinută a fost în cadrul unei firme tradiţionale de consultanţă din Washington DC, unde a lucrat doar şase luni, deoarece voia să fie implicată în noul domeniu, pe atunci, numit internet. S-a angajat ulterior la un start-up numit Mainspring ce făcea planuri de business şi alte ghiduri. Compania s-a listat la bursă în iulie 2000, iar spre finalul aceluiaşi an a fost preluată de către IBM. După 22 de ani, ca Chief Operating Officer al fondului de investiţii Naspers, este responsabilă de tranzacţii de miliarde de euro. Ea l-a convins pe Iulian Stanciu să vândă eMAG. https://www.businessmagazin.ro/cover-story/povestea-timisorencei-care-a-cumparat-emag-mi-a-luat-cateva-luni-doar-ca-sa-ma-invite-la-sediu-17239680.

Eugen Săndică
A absolvit Facultatea de medicină generală, UMF (Universitatea de Medicină şi Farmacie) Carol Davila Bucureşti în 1991. A urmat rezidenţiatul în chirurgia cardiovasculară în cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Fundeni“, spune Eugen Săndică. În 1998 devine medic specialist în chirurgie cardiovasculară, apoi, în 2002, medic primar în chirurgie cardiacă şi a vaselor mari, perioadă în care obţine şi un doctorat la Universitatea Carol Davila. Au urmat stagii de pregătire în SUA, Germania, Austria şi Marea Britanie. Am ales supraspecializarea în chirurgia malformaţiilor cardiace pentru că reprezintă vârful chirurgiei cardiace prin complexitatea operaţiilor la toate grupele de vârstă începând cu nou-născuţii prematur până la adulţi.“ In prezent circa 100 de copii români sunt operaţi, în medie, anual la un centru pentru chirurgia malformaţiilor cardiace din Germania, centru înfiinţat de medicul Eugen Săndică şi care face parte din cea mai mare clinică la nivel european în funcţie de numărul de transplanturi de inimă realizate. Intervenţiile chirurgului român sunt de altfel şi cea mai puternică legătură pe care specialistul o mai are cu ţara, în contextul în care din 2004 Eugen Săndică profesează în Germania, după o experienţă acumulată în state precum Austria, SUA şi Marea Britanie. https://www.zf.ro/romani-in-afara-granitelor/romani-afara-granitelor-eugen-sandica-medicul-operat-sute-copii-romani-centrul-chirurgie-l-infiintat-germania-intermediul-permanent-contact-romania-17790305.

In prezentul material, asa cum s-a specificat de la inceput, s-au dat doar cateva exemple de romani care s-au afirmat in strainatate, evidentiate in mass-media din tara, majoritatea din generatia mai tanara. In afara acestora, exista numerosi romani, in special medici si informaticieni, care lucreaza peste hotare in institutii de prestigiu, apreciati la locul lor de munca si care asteapta sa li se spuna “povestea”. Exista doua site-uri specializate pe aceasta tema, care fac o serie de nominalizari si detalieri. Astfel, la începutul anului 2018, Ziarul Financiar alături de Fundaţia Ion Ţiriac au lansat proiectul editorial, „Români în afara graniţelor“, cu scopul de a identifica şi prezenta o comunitate de oameni care transmit un mesaj altfel despre România peste hotare. Unii dintre ei sunt plecaţi din ţară de ani de zile, dar nu au rupt niciodată legătura cu România. Alţii sunt aici şi contribuie activ la transferul de know-how către generaţiile următoare.  Români care activează pe cele mai înalte trepte academice, care cercetează spaţiul, care umplu sălile de concerte oriunde în lume, care operează cazuri medicale la limită, care livrează securitate cibernetică pentru o lume, sau care au făcut performanţă în cariera sportivă, toţi au acceptat invitaţia la dialog. La final, „Români în afara graniţelor“ a strâns o comunitate de 20 de membri pe care ziarista Rozana Petrescu vă invită să-i (re)descoperiţi pe site-ul: https://www.zf.ro/romani-in-afara-granitelor/romani-in-afara-granitelor-cel-mai-bun-branding-de-tara-cum-au-construit-20-de-oameni-unele-dintre-cele-mai-puternice-povesti-despre-romania-peste-granite-17793329.

Un alt proiect si mai complet poarta denumirea de “Elitele Romaniei”, fiind unul dintre proiectele Societatii Muzicale, si face parte din reteaua de site-uri tematice care formeaza platforma online de marketing cultural a Societatii, fiind un instrument curent de lucru pentru aceasta. Elitele Romaniei este un catalog al celor mai importante personalitati ale culturii si stiintei romanesti, cetateni romani, indiferent de locul in care lucreaza sau sunt stabiliti, temporar sau definitiv. Bancile de date sunt publicate secvential (sectiune cu sectiune), pe masura ce culegem si validam informatiile pentru fiecare domeniu in parte. Acest catalog a fost finalizat la sfarsitul anului 2017, prevazandu-se sa fie actualizat constant, si poate fi consultat pe site-ul: https://www.societateamuzicala.ro/elitele/category/home.

Desigur, nu putem incheia aceasta enumerarea fara sa amintim de romanii laureati ai Premiului Nobel:
Stefan W. Hell (n. 23 decembrie 1962, Arad) este un fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014 împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen.

Herta Muller (n. 17 august 1953, Nitchidorf, Timis) este o scriitoare germană de limbă germană și română[9], originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

George Emil Palade (n. 12 noiembrie 1912, Iasi) a fost un biolog, medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.

Elie Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetul Marmatiei) a fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România, supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Cristian Bodnar, absolvent al Universităţii din Manchester, a câştigat Premiul Nobel Junior pentru Informatică şi a primit o medalie de la Michael D. Higgins, preşedintele Irlandei, pentru performanţele sale în domeniu, relatează site-ul Positive News Romania. Cristian Bodnar are 21 de ani şi s-a născut în Bistriţa, apoi a plecat la Universitatea Manchester din Marea Britanie unde a studiat informatică, scrie Mediafax. Premiul a fost câştigat în baza proiectului „De la text la sinteza imaginii, folosind reţele generative adversariale”. Utilizand acest proiect, o persoană poate spune sintagma „floare roşie”, iar programul va desena o floare roşie, aşa cum este imaginată de cel care a dat comanda. La competiţie au participat peste 5.000 de persoane, în cadrul a 25 de categorii. Fiecare categorie a fost jurizată de un grup de oameni de ştiinţă de la universităţile Harvard, Cambridge şi Yale.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu