sâmbătă, 30 martie 2013

Cate ceva despre muzica noastra preferata


Constat ca este dificil sa ma intorc prea mult in timp pentru a rememora toate spectacolele muzicale vizionate dupa pensionare, asa incat ma voi limita la cele din stagiunea 2012-2013.
Am participat pe 19 septembrie 2012 la concertul de deschidere a stagiunii muzicale la Sala Radio,  unde s-au confruntat artistic cele două viori celebre de colecţie, Stradivarius şi Guarneri prin intermediul a doi violonişti de talie internaţionala Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, « arbitrajul » fiind asigurat de pianistul Horia Mihail. Recitalul a facut parte din cea de-a doua ediţie a turneului naţional “Duelul viorilor”, organizat de Radio Romania Cultural şi asociaţia culturala Accendo. Repertoriul a inclus lucrari de Brahms, Smetana, Kreisler, Elgar, Svendsen, Jeno Hubay, Sostakovici, Sarasate, Handel, Prokofiev si Moszkowski. “Duelul” s-a dovedit a fi o superba demonstratie de armonie, eleganta si performanta, fiind indelung rasplatit cu aplauze de catre publicul meloman prezent la concert.
Au urmat in continuare cele cateva spectacole vizionate la Teatrul Odeon facand parte din cadrul Festivalului InternationalViata e frumoasa” din perioada 8-18 noiembrie 2012, eveniment organizat de Teatrul Naţional de Opereta “Ion Dacian” si aflat la cea de-a cincea ediţie. Dintre acestea imi amintesc cu multa placere de Gala Internaţionala de Musical şi Opereta in regia lui Răzvan Ioan Dinca si interpretarea artistilor din cadrul TNO, Concertul de Gala al Teatrului de Stat de Comedie Muzicala din Sankt Petersburg, precum si Spectacolul-concert FRANZ LEHAR – Vaduva vesela - Dragoste de tigan, in regia lui Attila Beres si interpretarea Teatrului de Opereta şi Musical din Budapesta.
De o facture cu totul aparte a fost Concertul Extraordinar de Craciun “Cele 3 dive”, vizionat la Sala Radio pe 21 decembrie 2012, al celor 3 soprane: Ruxandra Donose, Adina Niţescu si Teodora Gheorghiu, care sub acompaniamentul Orchestrei Nationale Radio dirijate de Tiberiu Soare au interpretat arii, duete si uverturi din opere celebre apartinand lui Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Charles-Camille Saint-Saëns, Vincenzo Bellini, Domenico Donizetti, Giacomo Puccini si Richard Wagner. Concertul s-a incheiat cu un superb colind de Craciun interpretat cu deosebita maiestrie de cele 3 artiste lirice, distinse cu premii prestigioase pe marile scene ale lumii.
Pe 8 martie 2013 am participat cu placere in Aula Bibliotecii Nationale la recitalul intitulat “Tea Time” al sopranei Bianca Ionescu, prim-solista a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”. Recitalul, dedicat Zilei Femeii, care a beneficiat si de participarea tenorilor Florin Budnaru, Anton Zidaru si Cezar Balan, a fost primul eveniment organizat de Teatrul National de Opereta in Bucureşti de la începutul anului 2013 si a avut loc in contextul turneului national initiat in stagiunea 2012-2103. Solista a interpretat cu mult talent piese de o mare varietate stilistica din repertoriul internaţional precum “Padam Padam”, “La Foule”, “Sabor a mi”, “Paper Moon”, “Empty chairs at empty tables”, “Unforgettable”, “Parole, parole”, “Big Spender” sau “Adagio”, alaturi de piese romaneşti, dar si compozitii proprii.
Pe 18 martie 2013 a avut loc la Sala Palatului concertul cunoscutei formatii italiene “Ricchi e Poveri”, de la care nu am putut lipsi, considerandu-ne printre fanii sai ca urmare a slagarelor lansate de formatie in anii 70’, ‘80, ’90, slagare care ne-au insotit si infrumusetat tineretea. Cei trei membri ai trupei, Angela Brambati, Franco Gatti şi Angelo Sotgiu, au dovedit si de aceasta data ca muzica buna ramane in sufletul fanilor peste timp. Cunoscutele slagare “Acapulco”, “Mamma Maria”, “Piccolo Amore”, “Che sara”, “Sara perche ti amo”, “M’innamoro di te”, “Canzone d’Amore”, “Hasta la vista” sau “Voulez-vous danser”, dar si  cele cateva piese noi de pe albumul “Perdutamente amore” lansat in 2012 au fost bine primite de public, fiind indelung aplaudate.
Pe 24 martie 2013 am participat la Ateneul Roman la Concertul Extraordinar “Royal Romantic desfasurat sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale, Principele Radu al Romaniei. Cei doi invitati de marca au fost violonistul Alexandru Tomescu, binecunoscut publicului gratie virtuozitatii sale si pianistul Eduard Kunz, castigator in 2007 al Concursului International George Enescu, dar laureat si al altor competitii de prestigiu. Cei doi solisti au fost acompaniati de Camerata Regala aflata sub bagheta carismaticului dirijor Jin Wang, oferind spre auditie una dintre cele mai fermecatoare si rafinate partituri ale Romantismului muzical: Concertul pentru vioara, pian si orchestra de coarde de Ernest Chausson. Lucrarea a fost incadrata de doua minunate Serenade semnate de Antonin Dvorak, respectiv Piotr Ilici Ceaikovski.

Evident, nu am uitat de editia a 21-a (2013) a Festivalului International “George Enescu”, poate cel mai important brand cultural de tara, al carui program a fost lansat oficial pe 31 octombrie 2012 si la care ne-am cumparat abonamente de tip F (pentru pensionari) la ciclul “Mari orchestre” ce se va desfasura la Sala Palatului in perioada 1 – 28 septembrie 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu