marți, 24 martie 2015

Reteta culturala pentru sezonul rece

Odata cu aparitia ploilor, a vantului si temperaturilor scazute, a crescut semnificativ numarul orelor petrecute acasa in fata calculatorului, televizorului, sau dedicate lecturii. Stilul meu si al sotiei mele fiind totusi de pensionari activi, iubitori de arta si cultura, nu am putut rezista sa vegetam prea mult la domiciliu, asa ca, in ciuda vicisitudinilor atmosferice si a faptului ca nu dispunem de masina personala,  ne-am cumparat esalonat bilete online la cateva spectacole care am considerat ca nu ne vor dezamagi, constatand ulterior ca am ales corect. In afara preferintelor noastre in ceea ce priveste forma de exprimare artistica, un alt criteriu de selectie a fost si costul biletelor, eliminand din start spectacolele cu preturi “indecente” pentru bugetul nostru.

Primul dintre spectacolele vizionate a fost piesa de teatru “Incurcatura la nivel inalt”, prima productie a Teatrului Elisabeta lansata pe 25 noiembrie 2014, o comedie spumoasa in regia lui Serban Puiu, adaptata dupa piesa “Out of order” a dramaturgului englez Ray Cooney. Din distributie au facut parte Aurelian Temisan, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Vasile Calofir, Gabi Costin, Adrian Gheorghe, Anca Dinicu, Valeria Stoian, Daniel Nuta si Oana Dragne. Am ras cu pofta si ne-am amuzat copios pe tot parcursul piesei, aplaudand la final jocul foarte bun al intregului colectiv de actori.

Urmatorul spectacol, “Cele trei dive” l-am vizionat la Sala Radio pe 12 decembrie 2014, fiind cel de-al patrulea an consecutiv cand se desfasoara aceasta gala extraordinara de opera a unor artiste lirice din Romania care si-au construit o spectaculoasa cariera in strainatate. De aceasta data cele trei artiste care ne-au incantat prin prestatia lor au fost sopranele Teodora Gheorghiu si Aurelia Florian si mezzosoprana Roxana Constantinescu. Cele trei dive au evoluat in cadrul galei alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiana David Crescenzi. Programul a inclus partituri din operele „La Bohème”, „Nunta lui Figaro”, „Manon Lescaut”, „La Traviata”, „Faust”, „Samson şi Dalila”, s.a., mult apreciate de noi si tot publicul meloman prezent la spectacol.

La doar doua zile diferenta, pe 14 decembrie 2014, am fost prezenti la cel de-al 51-lea Concert de Craciun sustinut la Ateneul Roman de Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin. Sub bagheta dirijoarei Anna Ungureanu, corul a interpretat un regal de colinde si cantece de iarna din repertoriu romanesc si international, care ne-a umplut sufletul de bucurie si incantare.

Pe 21 decembrie 2014 am participat la spectacolul “Vienna Classic Christmas” sustinut la Sala Palatului de Strauss Festival Orchestra sub bagheta dirijorului Willy Buchler, avand ca invitati de marca pe soprana Leontina Vaduva si tenorul Robert Nagy. Programul Orchestrei s-a desfasurat asemanator Concertului de Anul nou de la Viena, în jurul celebrelor valsuri și polci ale dinastiei Strauss și ale altor compozitori vienezi. Un plus de culoare l-au adus elevii Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, care au valsat pe acordurile muzicii, atat pe scena cat si in sala de spectacol.

Zilele de 15 ianuarie si 16 februarie 2015 au reprezentat pentru noi repere importante cultural-comerciale, fiind datele la care ne-am putut procura (cu oarece emotii, deoarece biletele s-au epuizat in primele 10 minute de la afisare) de pe site-ul www.eventim.ro abonamente partiale (tip A1) la seria “Mari orchestre ale lumii” de la Sala Palatului si respectiv cateva bilete din seria “Concerte si recitaluri camerale” de la Ateneul Roman, din cadrul Festivalului Enescu ce urmeaza sa se desfasoare in perioada 30 august – 20 septembrie 2015.

Anul cultural 2015 a inceput pentru noi d.p.d.v. participativ pe 7 februarie, odata cu concertul Cameratei Regale sustinut la Ateneul Roman, care ne-a prilejuit reintalnirea cu dirijorul Horea Andreescu si pianistul Alexander Krichel, caştigatorul premiului Echo Klassik 2013 si artist exclusiv Sony Classical. Repertoriul concertului a cuprins lucrarile “Divertisment” de W.A. Mozart, “Concertul pentru pian și orchestra” de W.A. Mozart și Cvartetul Nr. 14 in Re Minor “Fata si Moartea” de Fr. Schubert.

Pe 17 februarie 2015 am fost prezenti la musicalul “Romeo si Julieta” desfasurat la noul sediu al Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” de pe Blvd. Octavian Goga, nr. 1, inaugurat in ianuarie 2015. Lucrările la noul sediu au inceput in anul 2012, cladirea fiind proiectata sa corespunda tuturor necesitatilor logistice si tehnice moderne necesare bunei sale functionari, atat pentru spectacole de opereta cat si de musical. Sala de spectacole are o capacitate de 550 de locuri, a caror amplasare ofera o vizibilitate foarte buna asupra scenei, dar cu o acustica ce lasa inca de dorit. In ceea ce priveste musicalul vizionat, am constatat ca spectacolul se bucura de acelasi succes de public si acum, la 6 ani de la premiera sa. In afara partiturilor muzicale deosebit de antrenante, am apreciat regia, scenografia si coregrafia spectacolului, acesta fiind o coproductie a Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" si a Teatrului de Opereta si Musical din Budapesta in regia directorului acestei institutii, Miklos Gabor Kerenyi, care a adaptat musicalul francez "Romeo et Juliette: de la Haine a l'Amour", creat de Gerard Presgurvic dupa piesa omonima a lui William Shakespeare. Rolul lui Romeo a fost interpretat de Jorge iar cel al Julietei de Diana Nitu, din  distributia musicalului mai facand parte si actorii Adrian Nour (Benvolio), Filip Ristovschi (Mercutio), Ernest Fazekas (Tybalt), Orest Paslariu (Capulet), Florin Budnaru (Paris), Daniel Iordachioaie (Print).

Luni, 23 februarie 2015 am participat la “Gala Caritabila de Balet si Dans Contemporan”, eveniment organizat la Opera Romana de catre Asociatia “Miscarea pentru Balet si Artele Spectacolului”, dedicat strangerii de fonduri pentru tratamentul balerinului Bogdan Nicula. Spectacolul a reprezentat pentru noi o surpriza deosebit de placuta, aplaudand indelung secvente coregrafice clasice şi contemporane celebre in interpretarea remarcabila a unor artisti binecunoscuti din lumea dansului: Razvan Mazilu, Judith State, Ioana Marchidan, Andrei Nicolae (Teatrul de Balet Sibiu), Sara Marchetti (Italia), Andreea Jura și Dan Haja (Opera Naționala Romana Cluj Napoca), la care s-au alaturat balerinii: Corina Dumitrescu, Bianca Fota, Cristina Dijmaru, Marina Minoiu, Mihaela Soare, Adina Tudor, Monica Petrica, Gloria Barbu, Tamara Grimmer, Greta Nita, Robert Enache, Dawid Trzensimiech, Bogdan Canila, Vlad Toader, Barnaby Bishop, Cristian Gidoi, precum si elevi ai Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti.

Deoarece ne-a placut mult spectacolul anterior vizionat la Teatrul National de Opereta, am recidivat, fiind prezenti pe 26 februarie 2015 la cel de-al doilea musical montat pe scena sa, respectiv “Fantoma de la Opera” in regia australianului Stephen Barlow, dupa musicalul compozitorului britanic Andrew Lloyd Webber care s-a inspirat, la randul sau, din romanul scris de Gaston Leroux. Din distributia spectacolului au facut parte, printre altii, artistii Adrian Nour (Fantoma), Irina Baiant (Christine Daaé), Florin Ristei (Raoul, Viconte de Chagny), Andrei Lazar (Monsieur André), Valentino Tiron (Monsieur Firmin), Gabriela Daha (Carlotta Giudicelli), Samuel Druhora (Ubaldo Piangi), Dana Rotaru (Madame Giry), Alexandra Giurca (Meg Giry), cu participarea Orchestrei, Corului şi Baletului Teatrului de Opereta şi Musical "Ion Dacian". A fost un spectacol fascinant in care a s-a remarcat regia si scenografia, dar mai ales muzica romantica compusa de Andrew Lloyd Webber.

Luna lui Martisor a debutat d.p.d.v. cultural pentru noi cu piesa de teatru “Dumnezeu se imbraca de la second-hand” de Iulian Margu in regia lui Ion Caramitru, spectacol montat la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti si vizionat de noi pe 4 martie 2015. Piesa este o comedie amara, spunand povestea a trei generatii ale aceleiasi familii prin intermediul unui pian. Am remarcat si la aceasta piesa regia si scenografia, beneficiindu-se de scena turnanta ramasa de la montarea si lansarea premierei musicalului “Romeo si Julieta”, actuala Sala Studio a TNB  fiind fosta sala a Teatrului National de Opereta. Din distributia spectacolului au facut parte actorii Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Armand Calota, Eduard Adam, Florina Cercel, Dorin Andone, Teodora Mares, Fulvia Folosea si Ioan Andrei Ionescu.

Pe 13 martie 2015 am fost din nou prezenti la TNB, de aceasta data la Sala Pictura, pentru a viziona piesa “Micul infern” de Mircea Stefanescu, in regia lui Mircea Cornisteanu. Piesa este o comedie amuzanta, dovedindu-se in final un elogiu adus vietii de familie ce ofera o poveste credibila a unui mariaj de peste 40 de ani, cu momentele sale inevitabile de infern si paradis, in care Ileana Stana Ionescu a oferit un adevarat regal actoricesc in rolul “coanei mari”. In celelalte roluri i-am aplaudat pe actorii Ilinca Goia (sotia), Liviu Lucaci (sotul), Marius Rizea (doctorul), Dragos Stemate (curtezanul), Fulvia Folosea (secretara) si Daniel Badale (ordonanta). Sala Pictura a TNB, amplasata deasupra Salii Media si  in imediata vecinatate a Salii Mici, Salii Atelier si Salii Studio, a devenit dupa renovare o sala moderna, dotata cu gradene retractabile cu scaune pentru cca. 300 de spectatori, cu posibilitatea efectuarii unor modificari rapide a geometriei. Remarcabil ramane insa foaierul, care, in conformitate cu titlul salii, ofera o expozitie permanenta de picture romaneasca contemporana.

Cel de-al doilea concert al Cameratei Regale la care am participat s-a desfasurat pe 22 martie 2015 la Ateneul Roman, avand in program cele doua cicluri “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi si Astor Piazolla. Invitatii de marca ai acestui concert de exceptie au fost violonistii Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam si  sotia sa, Valentina Svyatlovska, membra a aceluiasi prestigios ansamblu. Cei doi artisti si viorile lor de mare performanta si valoare: Stradivarius „Pachoud” din 1694 (Liviu Prunaru) si Guarneri „Maria Theresia” din 1676 (Valentina Svyatlovskaya), au oferit ca bonus la finalul concertului 3 piese interpretate in duet, fiind indelung apaudati de catre tot publicul melomen prezent in sala.

Odata cu acordurile “Primaverii” din ciclul de concerte “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, dar si din “Anotimpurile de la Buenos Aires” de Astor Piazzolla, am realizat ca primavara meteorologica chiar a venit de facto, iar muzica, dansul, teatrul, cinematografia si literatura ne-au incalzit si de aceasta data sufletul, ajutandu-ne sa depasim mult mai usor inca un sezon rece. Bazat pe aceasta experienta personala, pot sugera pensionarilor, deoarece au mai mult timp liber, dar si tuturor celor iubitori de arta, utilizarea la nevoie a unei retete de natura celei mentionate, cu alegerea genului de evenimente culturale dupa preferintele fiecaruia.  In plus, administrarea unor “pastile de cultura” la anumite intervale de timp ne poate imuniza intelectual (precum vaccinul antigripal contra bolilor iernii) impotriva vulgaritatii, infractionalitatii si amenintarilor mai mult sau mai putin teroriste care ne polueaza tot mai des mediul ambiant. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu