miercuri, 5 februarie 2014

Cateva opinii pe teme de sanatate

Inceputul anului 2014 mi-a adus serioase probleme de sanatate, fiind necesar sa ma internez la spitalul “Prof. Dr. Th. Burghele” pentru operatie de tumora prostatica. La examinarea cistoscopica s-a evidentia insa tumora vezicala la nivelul colului vezical, operata laparoscopic (procedura TUR-V), urmand ca eliminarea tumorii prostatice sa se faca la o data ulterioara. In cele 5 zile de spitalizare precum si in toata perioada de recuperare am reflectat profund la posibilii factori care mi-au influentat in rau evolutia sanatatii, ajungand la concluzia ca pot incrimina unele tare de natura genetica precum si alimentatia inadecvata varstei. Ca urmare a faptului ca asupra factorilor genetici nu pot interveni, m-am decis sa studiez mai mult chestiunile legate de alimentatie in relatie cu sanatatea, domeniu in care am gasit un bogat material bibliographic.
Majoritatea autorilor de carti despre sanatate sunt de acord cu faptul ca factorii determinanti pentru sanatatea noastra sunt de natura genetica, de mediu (precum poluarea si radiatiile), stresul, sedentarismul si alimentatia. In ultimii 20 de ani au inceput sa prevaleze cartile care atrag atentia asupra alimentatiei inadecvate ca factor determinant principal in aparitia bolilor. Imi propun in consecinta sa fac unele referiri asupra relatiei dintre nutritie si sanatate, in lumina cartilor citite si a materialelor extrase din Internet.
Prima carte la care doresc sa ma refer este “Studiul China” de Dr. Colin Campbell si Thomas Campbell, tradusa in limba romana in 2007, carte considerata un important studiu despre nutritie, investigand in detaliu relatia dintre dieta si boala. Una dintre partile esentiale ale cartii este Capitolul 11 (Alimentatia corecta – 8 principii cu privire la hrana si sanatate), care pot fi rezumate astfel:
- nutritia reprezinta actiunea combinata a nenumarate substante din alimente; intregul inseamna mai mult decat suma tuturor partilor (principiul 1);
- vitaminele (suplimentele nutritive) nu constituie un panacea pentru o sanatate buna (principiul 2);
- nu exista nici un nutrient in alimentele de origine animala care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante (principiul 3);
- originea fiecarei boli este genetica, dar nutritia joaca un rol capital in activarea genelor bune sau rele (principul 4);
- nutritia adecvata poate controla efectele adverse ale substantelor chimice daunatoare sanatatii (principiul 5);
- nutritia adecvata poate preveni o boala in faza incipienta, respectiv incetini sau stopa o boala in stadiile sale avansate (principiul 6);
- alimentatia benefica pentru o anumita boala va fi in folosul sanatatii, la modul general, si in ceea ce priveste alte boli (principiul 7);
- alimentatia potrivita produce sanatate in toate domeniile existentei noastre, acestea fiind in legatura unele cu altele (principiul 8).
In Capitolul 12 (Cum sa mancam) exista o fraza care sintetizeaza conceptul principal al autorilor ce se desprinde din aceasta carte: …daca vreti sa aveti o viata sanatoasa “folositi o alimentatie complet vegetariana, cu alimente integrale si reduceti la minimum alimentele rafinate, sare si grasimi adaugate”.
In tabelul din pagina 219 (Exemple concrete) sunt explicitate direct alimentele pe care trebuie sa le reducem la minimum (paste fainoase, produse de patiserie, dulciuri, uleiuri vegetale, peste, s.a), respectiv cele care trebuie sa le evitam (toate produsele pe baza de carne, oua si produse lactate).
Teoria vegetarianismului este mai veche, fiind sustinuta si de doctorul Ernst Gunter in cartea sa “Hrana Vie – o speranta pentru fiecare”, aparuta in 1991 si reeditata mai recent in limba romana in 2011. Vegetarianismul este prezentat aici intr-o forma chiar si mai drastica, argumentandu-se faptul ca numai consumul de fructe si legume crude are valoare benefica pentru sanatate. Acest lucru este argumentat inca din preambulul cartii, in urmatorul mod: “Alimentatia dumneavoastra, cea obisnuita de zi cu zi pune in libertate, prin descompunerea produselor alimentare in organism, cam pana la 80% substante acide, in loc de 20%, procent care ar fi adecvat posibilitatilor de neutralizare prin metabolism, astfel ca acest surplus devine cauza principal a tuturor bolilor. Apare o hiperaciditate constanta, nociva pentru corpul uman. Singura hrana aproape total lipsita de acizi ce poate, in consecinta, neutraliza si favoriza eliminarea acizilor depozitati si a reziduurilor din artere, din auricule si creier, este reprezentata de zarzavaturile crude (nefierte)”.
Nu pot incheia exemplificarile anterioare fara sa ma refer la Valeriu Popa, autodidact roman, fin diagnostician si energo-terapeut, care a vindecat prin remedii naturiste numeroase persoane de boli considerate incurabile. Despre experientele sale reusite s-au scris numeroase carti, precum “Arta vindecarii invatata de la Valeriu Popa” de Sanda Stefan, “Valeriu Popa – din tainele unui initiat romande Adriana Caranfil, “Incursiune in medicina naturista – in amintirea lui Valeriu Popa”, de Speranta Anton s.a. Principiile de vindecare aplicate de Valeriu Popa pot fi sintetizate in urmatoarele sale cuvinte:  “Dumnezeu a creat un organism care se poate vindeca singur daca i se va da aceasta ocazie, daca ii vom da hrana naturala pentru intretinerea vietii si daca il vom curata de otravurile din toate sistemele pentru a-si reconstrui celule noi, puternice si vitale”.
Cele trei exemple ilustrate anterior prefigureaza prin continutul lor teoriile mai complexe abordate ulterior cu numerose detalii de catre diversi autori, privind:
- Necesitatea detoxifierii organismului
- Importanta antioxidantilor
- Importanta vitaminelor, mineralelor si suplimentelor alimentare
- Importanta alcalinizarii organismului pentru regenerarea tesuturilor
- Importanta alimentelor organice
- Dieta macrobiotica
- Alimentatia ayurvedica
Departe de a face o pledoarie pentru vegetarianism exclusiv, cred ca este bine sa se cunoasca cat mai multe detalii despre alimentatia rationala si interrelatia sa cu sanatatea noastra, calauzindu-ne si dupa ceea ce a spus Hipocrate cu cca. 2500 de ani in urma: “Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana”.

In ceea ce priveste actiunile concrete intreprinse ca urmare a lecturilor amintite, imi incep ziua cu un pahar de suc de legume si fructe preparat la mixer, care, in functie de ceea ce se gaseste in camara noastra poate include: morcovi, sfecla rosie, telina, varza, mere, grepfruit, portocale. Am crescut totodata ponderea legumelor, fructelor si semintelor (dovleac, migdale, nuci) in alimentatia personala, iar proteinele de baza le asigur din consumul preponderent de peste si  rar, carne de pasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu