miercuri, 20 februarie 2013

Lecturi recente ale sotiei mele

Pentru cei care se intreaba cum ne procuram cartile pentru lectura fara a ne afecta prea mult bugetul relativ modest de pensionari, trebuie sa dau cateva explicatii. Pentru toate cartile achizitionate asteptam campanii promotionale, cele mai uzuale fiind cele doua Targuri  de carte “Bookfest” si “Gaudeamus”, unde reducerile curente sunt cuprinse intre 15% si 30%. Ne-am facut insa carduri de fidelitate, respectiv inregistrare ca membrii la diferite librarii online de unde cumparam cu reduceri de pana la 40%, dar cele mai vizitate site-uri de cumparaturi sunt www.elefant.ro si www.libris.ro, de unde reusim sa achizitionam unele carti si cu reduceri de 50%. In acest fel economisim bani, dar trebuie sa recunosc ca problema spatiului din cele doua biblioteci din casa noastra a inceput sa ma ingrijoreze, asa incat ne gandim in perspectiva sa mai vindem la anticariat o parte din cartile citite. Iubitorii de carte vor intelege insa cat de greu este sa te desparti de ceea ce ai colectionat de-alungul timpului cu interes si pasiune, caci de fiecare exemplar te leaga o amintire si renuntarea la oricare din autorii preferati este echivalent cu o tradare.

Lecturi recente ale sotiei mele
Erich Segal: Doctorii; Sinclair Lewis: Dr. Arrowsmith; Noah Gordon: Doctorul; Jose Freches: Eu Budha, Gandhi; Ernest Hemingway: Gradina Raiului, A avea si a nu avea; William Faulkner: Nuvele regasite; Vasili Grossman: Viata si destin; Cristina Martin: Clubul Bilderberg; Corinne Hofmann: Indragostita de un Masai, Africa dragostea mea, Revedere in Barsaloi; Jung Chang: Lebedele salbatice; Orhan Pamuk: Ma numesc Rosu; Paula McLain: Sotia din Paris; Robin Bayley: Livada de mango; Amulya Malladi: Sunetul cuvintelor, Anotimpul fructelor de mango; Marguerite van Geldermalsen: Maritata cu un beduin; Elizabeth Gilbert: Mananca, roaga-te, iubeste, Si am spus da; Sandra Gregory & Michael Tierney: Uitati ca ati avut o fiica; Fadia Faqir: Stalpi de sare, Ma numesc Salma; Tariq Ali: La umbra rodiului; Matt Beynon Rees: Un mormant in Gaza; Asne Seierstad: Anticarul din Kabul; Anita Nandris-Cudla: 20 de ani in Siberia; Julie Gregory: Captiva; Libby Southwell & Josephine Brouard: Locuri in inima; Fabio Geda: In mare sunt crocodili; Jan Wong: Misiune la Beijing; Andrei Makine: Fiica unui erou al Uniunii Sovietice; Carmen Bin Laden: Inauntrul Regatului – viata mea in Arabia Saudita; Malalai Joya & Derrick O’Keefe: In numele poporului meu; Caitlin Davies: Poveste de dragoste africana; Octavian Segarceanu: Namaste – un roman de aventuri spirituale in India; Stefan Merrill Block: Povestea uitarii; Khaled Hosseini: Splendida cetate a celor o mie de sori; Osho: Intalniri cu oameni remarcabili; Azar Nafisi: Citind Lolita in Teheran; Yasunari Kawabata: Vechiul oras imperial; Paulo Coelho: Brida, Aleph, Invingatorul este intotdeauna singur; Alexandr Soljenitin: Pavilionul cancerosilor, Casa matroanei.

marți, 19 februarie 2013

Lecturile mele preferate

Pentru cei care se intreaba cu ce isi ocupa timpul o familie de pensionari, cunoscuti pana in 2010 ca persoane cu o bogata activitate profesionala, voi exemplifica prin cateva din hobby-urile noastre, existente si pana la data pensionarii, dar carora acum le dedicam mult mai mult timp.

Lecturile mele preferate (enumerare selectiva)
John Grisham: Nevinovatul, Partenerul, Primul caz al lui Theodore Boone, Apelul, Litigiul. Romanele enumerate se inscriu pe aceiasi linie a creatiilor sale anterioare de tip thriller juridic, cu obisnuitul buchet de suspans, aventura si mister, autorul ramanand unul dintre favoritii mei.
Jeffrey Archer: Cain si Abel, In linie dreapta, Fara drept de apel, Aici se ascunde o poveste, Doar timpul ne va spune, Pacatele tatalui.  Se confirma calitatile cunoscute ale autorului de maestru in arta povestirii, cu personaje puternic conturate si finaluri neasteptate.
Valerio Massimo Manfredi: Faraonul nisipurilor, Oracolul, Ultima legiune, Tiranul, Armata pierduta, Talismanul Troiei, Akropolis. Carti din colectia “Romanul istoric” pe care le citesc intotdeauna cu placere si interes.
Wilbur Smith: Saga Familiei Coutney (Festinul leilor, Sunetul tunetului, Sanctuarul, Tarmul in flacari, Puterea sabiei, Furia, Vulpea aurie, Vremea mortii). Romanele mi-au deschis perspectiva cunoasterii adevaratei istorii a Africii de Sud.
Valerio Evanghelisti: Zgarda de foc, Magul (Prevestirea, Amagirea, Abisul). Primul este un roman istoric relatand formarea Mexicului ca stat modern, iar cel de-al doilea un roman plin de fantezie evocand figura lui Nostradamus.
Jose Freches: Imperiul lacrimilor (Razboiul opiului, Jaful de la palatul de vara). Romane istorice evocand Orientul indepartat pe fundalul razboiului economic dintre fortele armate engleze si franceze, pe de-o parte si poporul Chinei, pe de alta parte.
Robert Harris: Pompei, Imperium, Marioneta, Lustrum. Romane de factura istorica, inteligente si pline de suspans.
A.J. Cronin: Anii tineretii, Drumul lui Shannon, Gradinarul spaniol, Doamna cu garoafe, Grand Canaria, Arborele lui Iuda, Cheile imparatiei (carti recitite). Romane de atmosfera de o mare sensibilitate, autorul fiind de mult timp primul pe lista mea de favoriti.
Lloyd C. Douglas: Obsesia, Camasa lui Cristos, Marele pescar (carti recitite). Autor de exceptie, cu romane putine dar de o mare valoare literara, si el aflat pe lista mea de favoriti.
Stieg Larsson: Millennium (Barbati care urasc femeile, Fata care s-a jucat cu focul, Castelul din nori s-a sfaramat). Thrillere de factura politista in varianta suedeza, cu suspans si o intriga inteligenta.
Philippe Cavalier: Secolul himerelor (Capcaunii Gangelui, Lupii din Berlin, Ingerii din Palermo, Doamna din Toscana. Thrillere complexe, imbinand realul cu imaginarul.
Louis Bromfield: Vin ploile, Lotus amar (carti recitite). Romane tulburatoare, cu actiunea plasata in fascinanta lume a orientului.
Lars Kepler: Sub hipnoza. Roman politist suedez de o factura speciala, implicand un medic psihiatru specializat in hipnoza.
Anne Holt: Eroare judiciara. Thriller juridic inspirat de un caz real, scris de fostul ministru al justitiei din Norvegia.
Scott Turow: Prejudicii morale. Thriller de calitate, cu intrigi din domeniul juridic.
Arthur Hailey: Detectivul. Roman politist cu personaje bine conturate si suspans autentic.
Christopher Reich: Legea Conspiratiei. Thriller ingenios din domeniul spionajului high-tech.
Jennifer Cody Epstein: Pictorita din Shanghai. Roman evocand fascinatia orientului in contextul unei Chine ravasite de razboi civil si aflata in pragul revolutiei.