sâmbătă, 13 decembrie 2014

Tot pe teme de sanatate

Despre ce altceva as putea sa scriu, acum la sfarsitul lui 2014, care a fost un an nefast din acest punct de vedere pentru mine si o parte din membrii familiei mele? Deci dupa operatia de tumora vezicala din ianuarie (despre care am scris in postarea anterioara), urmata de o serie de sedinte de chimioterapie pe baza de instilatii, a trebuit sa suport o a doua interventie chirurgicala, in aprilie, pentru indepartarea adenomului de prostata, ale carei urmari le resimt uneori si in prezent.
In august, Mircea, baiatul nostru cel mare (37 de ani), a suferit un accident de bicicleta in timpul unei excursii de mountain biking, in urma caruia si-a fracturat clavicula. Nefiind recomandata blocarea integrala a umarului in ghips, a trebuit ca timp de o luna sa poarte o orteza, care, in cea mai mare parte a timpului nu i-a permis sa lucreza nici macar la calculator, ceea ce l-a afectat profund atat profesional cat si extra-profesional. A urmat apoi o alta luna de gimnastica medicala pentru recuperare.
In noiembrie, Irina, sotia mea, a fost nevoita sa se opereze de glaucom, deoarece tensiunea oculara crescuse foarte mult, ochiul afectat nemai raspunzand la tratamentul cu picaturi (Brimonal, Truspot si Travatan), existand riscul de afectare iremediabila a nervului ocular si pierdere a vederii. Acum este bine, dar urmeaza si in prezent un tratament post-operator, cu controale periodice la medic.
Tot in luna noiembrie, Carol, fratele meu cel mare (82 de ani) din Constanta, a suferit un accident vascular cerebral, din fericire fara urmari grave, ca urmare a operativitatii cu care s-a intervenit pe linie medicala. A ramas insa cu potential crescut de risc ca urmare a persistentei tensiunii oscilante.
A fost deci un an de suferinte si frustrari, fara excursii, fara chiar si o singura iesire in afara Bucurestiului. Singura bucurie ne-a adus-o Arthur, baiatul nostru cel mic (36 de ani), la a carui nunta cu Silvia (30 de ani) din luna mai am putut sa particip, chiar daca eram inca in convalescenta. 
Scopul acestei postari nu este nicidecum sa-mi plang de mila, ci sa impartasesc copiilor mei si altor persoane potential interesate, din experienta dobandita in lupta cu boala, caci dintre toti membrii familiei eu m-am confruntat cu forma sa cea mai perfida – cancerul.
Dupa aflarea verdictului aferent operatiei din ianuarie – cancer la vezica urinara (rezultatul analizelor anatomo-patologice se obtin la cca. o luna dupa externarea din spital) nu am intrat in panica, activand ”consiliul restrans de familie” in care eu si sotia mea am stabilit strategia necesara de urmat. Amandoi fiind fosti cercetatori, am luat-o metodic incepand cu documentarea asupra problematicii la zi, sau ceea ce englezii numesc “state-of-the-art”. Am gasit multe informatii utile pe Internet, cumparand totodata si numeroase carti cu tematica privind combaterea maladiei canceroase. Am aflat in acest mod despre beneficiile oxigenarii celulare descrise de Otto Wartburg, caruia i s-a conferit premiului Nobel pentru cercetarile sale in acest domeniu care au dovedit faptul ca celulele canceroase sunt anaerobe, neputandu-se dezvolta intr-un mediu puternic oxigenat. Pe aceeasi directie se inscriu si efectele pozitive ale alcalinizarii organismului (ridicarea pH-ului celular), a energizarii celulare, a detoxifierii organismului prin eliminarea microbilor si toxinelor, precum si, poate cele mai importante, ale intaririi sistemului imunitar
Pentru toate aceste principii exista explicatii detaliate precum si metode alternative de tratament propuse in diverse carti ce alcatuiesc o bibliografie cuprinzatoare, din care redau cateva titluri mai recente spre exemplificare: Patrick Holford – “Spune nu cancerului”, Ed. Litera, 2011; Suzanne Somers – “Cancerul poate fi invins”, Ed. Lifestyle, 2013; Norman Shealy – “Ghidul terapiilor complementare”, Ed. Litera, 2009, Hulda Regehr Clark – “Vindecarea tuturor formelor de cancer”, Ed. Excalibur, 2008; Charlotte Gerson – “Terapia Gerson”, Ed. Litera, 2013; Robert Morse – “Sa traim sanatos fara toxine”, Ed. Paralela 45, 2011; Dr. Maoshing Ni – “Secretele autovindecarii”, Ed. Lifestyle, 2011; Dr. Mihai-Alin Scarlat – “Factori de risc in cancer”, Ed. Minerva, 2011; Donna Gates –“Refacerea sanatatii si imunitatii”, Ed. Paralela 45, 2013. 
Sotia mea a citit cea mai mare parte dintre aceste carti, iar eu am citit pasajele subliniate de ea ca fiind relevante, ceea ce a condus la o folosire mai eficenta a timpului si informatiilor.
In urma cunostintelor acumulate, urmatoarea etapa a strategiei noastre a constat in procurarea a doua aparate electrocasnice de stricta necesitate. Primul dintre acestea a fost un filtru gravitational bazat pe un sistem de filtrare a apei in 8 trepte (Santevia Water System), capabil sa furnizeze zilnic 15-20 litri de apa potabila usor alcalina si mineralizata, fara sedimente, chimicale si bacterii. Aceasta a fost si a ramas si in prezent singura apa folosita de noi pentru baut (inclusiv prepararea ceaiurilor zilnice) si gatit. Cel de-al doilea aparat a fost un storcator de legume si fructe prin presare la rece cu o viteza de rotatie scazuta (Hurom Slow Juicer), capabil datorita tehnologiei utilizate sa pastreze in sucurile obtinute mai multe vitamine, minerale, enzime, nutrienti si antioxidanti decat in cazul utilizarii storcatoarelor clasice centrifugale (vezi foto).
In acest context trebuie sa precizez faptul ca am constientizat necesitatea cresterii substantiale a consumului zilnic de lichide, precum si adoptarea unei alimentatii vegane, deci fara produse de origine animala si binenteles, fara alcool. Sotia mea a contribuit foarte mult la acest lucru, adopand si ea (din simpatie) aceasta dieta si straduindu-se sa gaseasca in permanenta retete noi, cat mai apetisante, pe baza de legume, fructe si seminte/samburi, pentru a ma feri de orice posibila “depresie alimentara”. Recunosc ca am avut o perioada de adaptate putin dificila, dar am avut motivatia necesara, iar acum apreciez cu totul altfel savoarea si plusul de sanatate adus de acest regim alimentar.
Am inceput tratamentul adoptand ca principiu prioritar intarirea sistemului imunitar al organismului printr-o alimentatie vegana, suplimentata cu o serie de produse naturale recomandate de serviciul de consultanta al companiei Secom ce promoveaza medicina integrativa. Pentru a fi convins ca sunt pe calea cea buna, m-am adresat ulterior si unui medic naturist cu ale carui opinii expuse pe Internet am simtit ca rezonez. In urma corespondentei electronice purtate cu medicul respectiv am intrat in posesia unui protocol de alimentatie si suplimente nutritive, adaptat afectiunii mele localizate la vezica urinara si prostata. Protocolul respectiv contine multe sfaturi utile, dar voi mentiona doar pe cele privind principalele produse recomandate ca suplimente alimentare, respectiv: sucuri combinate de varza rosie, sfecla rosie si morcov, pulbere de orz verde, ulei de catina, ulei de in, polen granule si pudra de scortisoara luate in amestec cu fulgii de cereale integrale de la micul dejun, Silimarina, Graviola, Noni si Gheara diavolului. In afara celor mentionate, am mai consumat frecvent samburi de nuca si migdale, banane, kiwi si diverse alte fructe cu aciditate scazuta, luate in special la micul dejun, usturoi si curcuma/turmenic, adaugate in produsele consumate la dejun sau cina.
Am urmat acest regim alimentar timp de peste 6 luni, inregistrand ca prim rezultat pozitiv o scadere in greutate (de la 85 la 72 Kg), valoare cu care inima mea se simte mult mai bine (caci are si ea oarece probleme)  si pe care m-a straduiesc s-o mentin atat prin alimentatie cat si prin miscare zilnica in aer liber. Alte efecte pozitive au fost scaderea tensiunii arteriale (din cele 2 medicamente hipotensoare mai iau doar unul), scaderea colesterolului (nu mai iau statine, dar iau in continuare Lipantil Nano pentru reducerea trigliceridelor), iar cel mai important lucru, toate analizele si investigatiile medicale efectuate in ultimele luni au aratat ca (deocamdata) nu mai exista celule canceroase sau suspiciuni de formare a altor formatiuni tumorale in zonele operate. Doamne ajuta!
Am ramas si in prezent fidel regimului vegan/vegetarian, dar am renuntat la majoritatea suplimentelor alimentare si la sucurile de legume, pe care le-am inlocuit cu salate de legume (la care am adaugat si telina) preparate cu un robot de bucatarie si consumate crude la dejun sau cina. Am inceput sa consum si peste (la mesele de sambata si duminica), suplimentat si cu cate un pahar de vin (nota bene!). Deci treptat, treptat revin la o viata normala si am inceput deja, eu si sotia mea, sa ne facem planuri pentru excursiile de anul viitor, pentru a ne mentine si un moral ridicat.

Sunt perfect constient ca nu am castigat decat o batalie si trebuie sa raman permanent in garda fata de “inamicul perfid” care poate reveni oricand. Se spune ca nu te poti considera vindecat decat dupa 5 ani de zile, aceasta fiind perioada de recurenta a cancerului. Am demonstrat insa ca daca ai incredere si suficienta ambitie, se poate. Pentru cine urmareste acest gen de probleme v-a constata ca sunt numeroase exemple in mass-media de oameni care prin stradaniile lor si ale celor care i-au sfatuit/ajutat, au izbandit in lupta cu boala canceroasa. 
In acest sens, nu pot incheia aceste randuri fara a aduce un prinos de recunostinta D-lui Dr. Daniel Damian, care m-a operat in doua etape la Spitalul Clinic de Urologie “Prof. Dr. Theodor Burghele”, om de o tinuta morala deosebita si un profesionist perfect al lucrului bine facut. Datorez de asemeni sincere multumiri si D-lui Dr. Calin Marginean, care prin sfaturile sale m-a calauzit spre intelegerea mai profunda a factorilor care contribuie in mod esential la intarirea sistemului imunitar in relatie cu maladia canceroasa, precum si a modului cel mai potrivit in care acestia pot fi utilizati. And “last but not least”, adresez pe aceasta cale calde multumiri colegilor si prietenilor mei care m-au incurajat moral atat inaintea celor doua operatii cat si in zilele care au urmat, inclusiv prin schimbul de fisiere cu tematica de sanatate care mi-au completat materialul bibliographic acumulat. 
Sa va dea bunul Dumnezeu sanatate tuturor, acum si in toti anii care vor veni!